El DocsBarcelona és un dels festivals de referència de la nostra ciutat. Del 18 al 30 de maig tenim una cita amb alguns dels millors documentals de la temporada, i amb el suport de betevé, que cada dimecres emet un dels treballs presentats en edicions anteriors del festival. Aquí teniu una tria del millor que hi podreu trobar enguany.
El DocsBarcelona torna a una edició híbrida
Ni la pandèmia és capaç de frenar-los. El DocsBarcelona, el veterà festival de documentals de la nostra ciutat, torna a les pantalles amb mesures de seguretat, aforament reduït i una edició híbrida, però ple d’entusiasme i de bon cinema. Els cinemes Aribau, el CCCB i la plataforma Filmin oferiran 33 llargmetratges, 11 curtmetratges i quatre sessions més adreçades a adolescents.
Alguns títols de l’edició del 2021
El DocsBarcelona s’inaugurarà amb un drama que va colpejar amb força els Pirineus catalans. El 30 de desembre del 2000, un grup d’excursionistes van pujar al Balandrau i els va enxampar un temporal violent, el més fort que es recorda en la història dels Pirineus.
El tràgic resultat d’aquella jornada, amb nou morts, és el motor d’aquest documental, que dirigeix Guille Cascante i que dona el tret de sortida a una edició en què la natura també estarà molt present en forma de treballs sobre la vida amb taurons (‘Playing with sharks’), arbres centenaris (‘Taming the garden’) o el dia a dia dels porcs d’una granja (‘Gunda’).
Però la programació d’enguany també té un fort protagonisme femení, amb documentals com ‘Sabaya’, que retrata un grup de dones que s’infiltren en un campament de l’exèrcit islàmic per rescatar les seves companyes. La violència contra les dones centrarà part del DocsBarcelona, amb treballs que ens mostren la seva situació en països com Turquia, el Marroc o el Líban.
Al llarg de les dues setmanes que durarà el DocsBarcelona hi haurà espai per a tot, des de la memòria recent del cas Altsasu, en què vuit joves van ser acusats de terrorisme de forma desproporcionada, fins a la desaparició estranya d’un eminent telèpata (‘El secreto del doctor Grinberg’), la relació conflictiva entre Truman Capote i Tennessee Williams (‘Truman and Tennessee’) o el dia a dia de dos llocs tan diferents com ho poden ser un cafè a Islàndia (‘Lobster soup’) o un quiosc a França (‘Le kiosque‘).
Amb el retrat de l’escultor israelià Dani Karavan es clourà aquesta edició del DocsBarcelona. El documental ens mostrarà un autor potser poc conegut fora del seu país, però molt reivindicable tant per la seva feina com pel seu caràcter sempre inquiet. És una bona manera de tancar un festival especialitzat a acostar-nos a realitats sovint poc conegudes, però que mereixen tota la nostra atenció.