KokorokoPlaça dels Àngels. Divenders, 23:15 h

En llengua urhobo ‘kokoroko’ significa ‘ser fort’. I fortalesa no n’hi falta a una de les bandes més excitants de l’escena d’afrobeat de Londres. És una formació jove que prové del jazz acadèmic, però que s’alimenta de les músiques de l’Àfrica occidental i dels ritmes soul, amb influència de músics com Fela Kuti, Tony Allen… És una banda paritària (3 noies i 3 nois) on destaca aquesta secció de vents amb la virtuosa trompeta Sheila Maurice-Grey al capdavant. I ara que citàvem Fela Kuti, el seu fill Sean Kuti i la banda Egypt 80 també formen part del cartell de la Mercè: amb Orchestra Baobab i Nakany Kanté seran part de la nit africana de la Mercè.

Nadah El Shazly

Plaça Joan Coromines. Divendres, 21:30 h

Un altre exemple de presència africana que formarà part del cartell d’enguany arriba des d’Egipte: Nada El Shazly presentarà el seu primer disc, Ahwar, sorprenentment arriscat i exuberant. Transita de la cançó tradicional egípcia a les músiques d’avantguarda i experimentals. Fusiona la música d’arrel àrab amb contemporània, des de la improvisació free-jazz fins l’electrònica, amb la seva veu sofisticada, dolça i fantasmagòrica alhora. És una proposta exòtica que compartirà escenari amb els paisatges també experimentals de Balago i Tiger Menja Zebra.

Batuk

Rambla del Raval. Nit de divendres, 01 h

Ara passem del nord a Sudàfrica també amb un projecte que engloba múltiples estils. La nit de divendres podrem tancar-la amb el sacseig sonor de Batuk. Es tracta del projecte que formen el raper i productor Spoek Mathambo i la cantant Manteiga. Iniciat com a projecte col·lectiu amb clara voluntat panafricana, ara ha derivat en duet. És una proposta que apropa la música d’arrel de Sudàfrica que escoltaven de més joves amb l’electrònica, el jazz, el rap, el funk. El seu directe és un xut d’afrojazz que inclou balls, performance, groove, ritme contagiós, energia i, sobretot, molta actitud. Altres directes recomanables també eclèctics i ballables seran els d’Oddisee i Masego.

Tomasa del Real

Rambla del Raval. Dissabte, 22 h

Seguim amb actitud i balls apoderats: dissabte tothom a moure el cul amb la Tomasa del Real, considerada ja la pionera i la reina del neoperreo… Però què és el neoperreo? Es tracta d’una etiqueta que va inventar ella mateixa després d’una entrevista i explica que, a diferència del reggaeton clàssic del Carib o centre Amèrica, s’apropa més al pop. Aquesta cantant i compositora xilena capgira el reggaeton sexista, amb lletres plenes de poder i actitud desafiant. Presenta el disc Bellaca del año. Ritmes tropicals i personalitat desbordant que comparteix amb la Nathy Peluso, també part del cartell del BAM d’enguany.

Dr. Calypso

Moll de la Fusta. Dissabte, 22 h

El programa de la Mercè inclou una nit de reggae i comptarà amb el concert d’un dels grups cabdals de l’escena ska d’aquí: Dr. Calypso. Com ells diuen, 30 anys d’activitat és una trajectòria prou dilatada que mereix una pausa merescuda i, sobretot, una gran celebració. La Mercè és un espai ideal per acollir la festa d’aniversari d’aquesta banda que fa 3 dècades assajaven a un local del carrer Perill, a Gràcia. Des d’aleshores, no han deixat de girar per tota Europa, publicar discos i amb els seus himnes transmetre l’amor per l’ska, el rocksteady, el reggae, el latin soul i el calipso. Un concert que servirà també com a comiat del grup.

Ifriquiyya Électrique

Escenari Fabra i Coats. Dissabte, 22:30 h

A la Fabra i Coats se celebrarà la segona edició de l’extensió del BAM: BAM Cultura Viva. Es tracta d’un programa extens d’activitats, converses i tallers que vinculen la cultura i l’economia social i també molta música en viu. Una de les propostes més impactants serà la d’Ifriquiyya Électrique. Més que un concert, el directe d’aquest projecte és un ritual transcendental… Una cerimònia que vincula elements tradicionals de la comunitat banga del desert del sud de Tunísia amb el techno i la música industrial. La música banga es construeix al voltant de la percussió i veus dominants i integra un element ritual sufista (tradició mística islàmica que potencia una radical espiritualitat lliure). Serà una actuació salvatge i potent que, amb música i visuals, convida a entrar en estat de trànsit i a posseir l’esperit.

Real Combo Lisbonense

Escenari Apolo. Diumenge, 18 h

Contraposades a aquestes sonoritats fosques, la següent proposta és tota llum i color. Lisboa és la ciutat convidada a la Mercè d’aquest any i entre moltes formacions que ens visitaran de la capital portuguesa, un concert deliciós és el que oferiran Real Combo Lisbonense. Aquesta formació de dotze músics recupera, des d’una perspectiva actual, l’esperit i el repertori de les desaparegudes orquestres i conjunts de ball dels anys 50 i 60, un període de gran esclat musical a Portugal amb l’arribada de músiques d’Europa, llatinoamèrica i les colònies. És un projecte de recuperació vital que, lluny de simple revivalisme estètic, apropa passat i present, amb voluntat congregadora, transgeneracional, transsocial i transcultural. Tocaran a un escenari nou, l’Apolo, per celebrar els 75 anys de la sala.

The Mani-las

Escenari Apolo. Diumenge, 22 h

I si ens quedem al mateix escenari, podrem gaudir d’un projecte emergent ben especial: The Mani-las: Projecte emergent, però amb membres ja veteranes del circuit musical! Maika Makovski, Mariana Pérez i Olaia Bloom, a banda dels seus projectes en solitari, s’han unit per tocar i cantar rock’n’roll del pur. Amb clara empremta rockabilly i garatgera, aquestes tres dones volen reivindicar les bones cançons de pocs minuts, les guitarres que suen, el ritme urgent i, sobretot, encomanar energia alegra i festa. Altres dones que esgarraparan guitarres aquests dies seran Side Chick i Marina Gallardo.

La Estrella de David

Fàbrica Estrella Damm. Dilluns, 17:15 h

A banda dels artistes internacionals, hi ha forta presència local i estatal. En l’àmbit de pop indie destaquen les actuacions de Ferran Palau, La iaia, Love of Lesbian, La Plata, La Bien Querida… I una estrena esperada: el retorn de La Estrella de David, que presentaran noves cançons després del seu últim disc, publicat fa 7 anys. Consagración és el nou àlbum que en David Rodríguez, fundador de Beef, membre de Junco y Diamante i mà dreta de La Bien Querida, presenta amb el seu projecte personal. Si bé no sabem si serà la consagració definitiva d’un dels artistes més influents de la cançó indie estatal, podem confirmar que el seu talent com a lletrista i compositor segueix en perfectes condicions. Ironia, dolçor i cruesa en cançons que descriuen les gestes i els declivis de l’emocionant dia a dia.

 

VOLS MÉS OPCIONS? CONSULTA LA TRIA DE BTVNOTÍCIES!

Comparteix a: