L’actriu barcelonina Àgata Roca és al Teatre Goya celebrant els 30 anys de les T de Teatre amb l’espectacle ‘Delicades’, d’Alfredo Sanzol, i s’ha convertit en l’última convidada de la temporada 2020-2021 de l”Àrtic’.

Els 30 anys d’una companyia pionera

Quan el 1991 les T de Teatre decideixen que és millor buscar-se la feina que no que la feina et busqui a tu, les companyies teatrals femenines a Catalunya brillaven per la seva absència. Eren altres temps (o potser no) i que cinc actrius aixequessin un projecte juntes, fossin elles les que contractessin companys masculins, triessin els espectacles que els interessava fer, exercissin de productores i triomfessin als escenaris i a la televisió va ser com obrir un camí mai explorat.

“La química ha sigut sempre, des de l’inici. Quan vam sortir de l’Institut del Teatre vam dir: ‘Per què no, en lloc d’esperar que ens truquin, fem nosaltres?’. I aquí va sorgir tot, a partir d’una química que teníem entre nosaltres. I la química, és clar, va creixent. I passem moments de tot, com totes les famílies. Nosaltres sempre diem que som una família. Cadascú té la seva, per sort, i després tenim aquesta segona família amb què hem conviscut i en què hi ha moments de crisi, evidentment, com a totes les famílies.”

Àgata Roca

L’Àgata Roca, la Mamen Duch, la Carme Pla i, inicialment, la Rosa Gàmiz i la Míriam Iscla van engegar un projecte al qual més tard se sumaria la Marta Pérez i que, 30 anys, algun comiat, una dotzena d’espectacles i gires per tot Espanya i l’Argentina i moltes riallades després, celebra tres dècades amb ‘Delicades’, d’Alfredo Sanzol, un dels seus espectacles més ben valorats.

Una dona que ho guarda tot. Una criada que cuida una rosa i una terratinent insensible que no dubta a arrencar-la del roser. Un beneit que toca els plats en una orquestra de poble. Una rata que cal matar. Un aviador que aterra en un camp i s’enamora d’una noia en plena Guerra Civil. Un gos que mor atropellat per un tren… o això sembla. Les històries de ‘Delicades’ pertanyen a la memòria familiar d’Alfredo Sanzol, la dels seus pares i avis, la de la guerra civil i el franquisme, però s’integren a la perfecció en la sensibilitat tragicòmica de les T de Teatre.

“El segell de les T de Teatre és aquest humor una mica cínic. O sigui, riure’ns una mica de les nostres pròpies misèries. En moments molt tràgics li podem donar la volta i fer que la gent s’identifiqui amb aquestes històries que, d’una banda, són dramàtiques —aquí parlem molt d’històries de la Guerra Civil, que ell s’ha inspirat en la seva pròpia família, el Sanzol— i, a la vegada, aquestes misèries humanes que el públic ve, com ha passat en molts espectacles, i diuen: ‘Penso en aquest tan desgraciat… i soc jo!’.”

Àgata Roca

Al costat d’Àgata Roca i de les seves companyes i amigues, els actors Jordi Rico i Albert Ribalta, habituals de la tropa, interpreten els personatges masculins: homes acomplexats, fatxendes en aparença, tristos, innocents o, simplement, espantats pels horrors del seu temps. ‘Delicades’ no fuig del drama, però sempre sap sorprendre’ns amb un gir còmic, també marca de la casa d’una companyia que 30 anys més tard, continua pujant als escenaris i aconseguint l’aplaudiment del públic.

La delicadesa d’Àgata Roca

La barcelonina Àgata Roca és un viu exemple que la sororitat també es pot traslladar als escenaris. Formada a l’Institut del Teatre, va ser una de les fundadores de les T de Teatre, una companyia a la qual ben aviat es va sumar la Marta Pérez. Amb molt de sentit de l’humor i una mirada esmolada i crítica, l’Àgata i les seves amigues van començar a explicar-nos ‘Petits contes misògins’, mentre ens mostraven els inconvenients de suportar els ‘Homes’ o de cuidar de les ‘Criatures!’.

Però més enllà de l’ombra d’aquesta gran T, la nostra convidada començava una carrera en solitari al costat de la ‘Laura’, vivia la vida en ‘Versió original subtitulada’, es feia càrrec del petit Jean-François o havia de suportar el soroll que feien ‘Els veïns de dalt’. Tot plegat, mentre rebia més premis que càstigs amb les T de Teatre, amb qui ara fa 30 anys amb moltes ganes de seguir vivint més d’una ‘Aventura’. Per això, avui l’hem convidada al nostre sofà, perquè a ella i a les seves companyes, tot i els anys que han passat, les continuem veient més fortes i energètiques que no pas ‘Delicades’.

Àgata Roca
Comparteix a:
Imatge de l'autor/a