Aquest any han estat com set anys. Semblava que fos impossible arribar fins aquí. Però aquí estem i volem fer un recorregut pels moments, les tendències, anècdotes i conceptes que ens deixa aquest 2020. I és clar, aquest any no pot resumir-se d’una altra manera que no sigui amb paraules com: confusió, col·lapse, caos.

Els meus plans vs. 2020

La frase de “els meus plans” i la comparació amb què realment ha acabat sent 2020 s’ha fet molt viral.

Mockudramas

Menció especial al Pol Mallafré, àlies @mockudramas, que ens ha demostrat que el millor contingut no està a la tele o a les plataformes digitals, sinó al seus vídeos. Com el que va fer durant el confinament amb la seva família. El concepte “pandemic parenting” també seria un altre terme a tenir en compte aquest 2021, que és la idea de sobreviure fer Zooms de teletreball mentre el teu fill està pintant la paret de la cuina amb un Dacs BlauPol.

Noves masculinitats

El tema és que per aconseguir que parlem dels homes aquest any s’han inventat un nou concepte, perquè els homes saben de màrqueting, són “creative” directors, són pensadors, acadèmics. I han dit calla, i si posem el concepte “noves” i diem que som súper sensibles i que també sabem fregar els plats ens fareu cas? I aviam que no volem dir que els homes no s’hagin de repensar i hagin de fer la feina, ells sols, de com gestionar les seves relacions i la masculinitat tòxica en un sistema patriarcal. El tema estrany és quan les noves masculinitats sovint acaben sent exactament el mateix amb un embolcall d’home suposadament nou i transgressor. Però és el mateix: un home que no es vol desprendre dels seus privilegis i que en última instància vol estar amb tu. Mira, perquè ens entenguem millor, el compte d’Instagram que millor explica que és això de les noves velles masculinitats és el compte @mememasculinidad.

“Influencers” de TikTok

Voleu saber qui és la persona amb més seguidors de TikTok aquest any 2020? No és cap cantant o actriu famosa. És la Charli d’Amelio i ha passat de ser una ballarina desconeguda que feia passos davant el mirall de casa seva a ser la persona amb més seguidors (100 milions), un contracte amb una agència de talents i una família que s’ha sumat també a la fama i als contractes milionaris.

@charlidamelio

dc @woah.ceejay

♬ Cjxdonk – Ceejay ✪

Rei de Twitch

Una altra app que ha començat a guanyar força és Twitch, una plataforma propietat d’Amazon, sí, tot queda molt poc repartit entre les grans corporacions. És tracta d’una plataforma de “streaming” que permet fer retransmissió en directe. Podries pensar, per videojocs? Sí, així va començar, estava pensada per jugadors. Però durant el confinament va ser utilitzada per veure pel·lícules amb amics i comentar-les per xat, i així fins arribar a ser una eina utilitzada fins i tot per periodistes durant les eleccions a la presidència dels Estats Units. Però, qui ha estat l’estrella absoluta de Twitch aquest any és l’Ibai Llanos, escollit el millor “streamer” del món aquest 2020.

El videojoc Among Us

Un dels jocs digitals que més ho ha petat aquest any, l’Among Us, que ha fet que fins i tot els polítics s’involucressin per connectar amb el públic jove, com es el cas de l’Alexandria Ocasio Cortez, congressista demòcrata, que va aprofitar aquestes partides per demanar que els joves anessin a votar. No és un joc especialment divertit o que tingui uns visuals molt bonics. Però és un joc que és un multijugador que connecta persones anònimes dins una nau. Tu entres i de cop et trobes amb gent “random” corrents per una nau on s’ha de descobrir qui és l’impostor.

El mem de l’any

Aquest ha estat escollit per la majoria de publicacions dels Estat Units com “buzzfeed”, el que seria el mem de l’any. Aquest “nature is healing”, la recuperació de la natura va ser un dels missatges més repetits i aprofitat per aquest usuari per fer broma.

‘Host’ i Zoom

Ha estat l’any del no contacte i de la pantalla com a intermediària en tot. Hem anat al teatre de forma virtual, hem fet ioga i exercici, reunions de feina, copes de vi, cinema… tot a través de les pantalles de casa. De fet, atenció, perquè ja existeix la primera cinta de terror basada en un Zoom. ‘Host’, de Rob Savage, és la història de sis amics que contracten una mèdium per fer una sessió d’espiritisme via Zoom. Va ser estrenada en el Festival de Sitges i tota la pel·lícula passa dins d’una pantalla.

Concerts en línia

Hem vist també com els artistes més grans es traslladaven a plataformes no gaire habituals per fer un concert. Per exemple, aquest directe musical de J Balvin que va ser seguit per milions d’usuaris a través del famós videojoc Fortnite. Una actuació en què es podia veure al cantant i al cos de ballarins amb tecnologia de realitat augmentada dins el videojoc mentre cantava tot el seu repertori. El primer a provar aquest model de concert totalment virtual va ser el raper Travis Scott. I després també ho ha fet Dua Lipa, entre d’altres.

Antiracista viral

No voldríem acabar sense fer una recomanació del que més ens ha agradat aquest any. No ho hem fet a propòsit, només passa que són dones (sèries ‘I may destroy you’, ‘La Veneno’, ‘Adult material’ i ‘Mrs. America’; pel·lícules ‘She dies tomorrow’, ‘Las niñas’ i ‘First cow’, Juana Dolores, María José Llergo, Renaldo y Clara, Deforme semanal, ‘WAP’ de Cardi B amb Megan Thee Stallion, Mariana Enríquez, Sara Mesa, Núria Graham, Hinds, Eva Baltasar, Brenda Navarro) i volem destacar la Hanan Midan, una noia de 18 anys que viu a Vilafranca i que es va fer viral a partir dels seus TikToks d’humor, en què ironitzava amb els comentaris racistes i xenòfobs que li arribaven. S’ha convertit en un compte de referència de divulgació antiracista i ja acumula més de 20.000 seguidors a Twitter i 80.000 a TikTok.

@hanan_midan

Responder a #greenscreen ya he llorado y he vuelto chachiiis #africa #marruecos #humor #españa #fyp

♬ sonido original – Numidiaⵣ
Comparteix a:
Imatge de l'autor/a