Apropar i despertar l’interès per la ciència. Aquesta és la motivació que des de fa anys mou a l’astrofísic Joan Anton Català a dur a terme una intensa tasca divulgativa. Per això, en el moment en què es va produir el confinament de la població arran de la pandèmia del coronavirus, va tenir clar que aquest període era una bona oportunitat per fer arribar coneixement científic a través de la xarxa a molts ciutadans. Es va proposar oferir diàriament xerrades interactives sobre ciència i la iniciativa està tenint molt bona acollida.
Les sessions es poden seguir en “streaming” a través de la plataforma Zoom, mitjançant l’enllaç d’accés que Joan Anton Català publica a la seva pàgina web i al seu compte de Twitter @estelsiplanetes. Després de l’emissió en directe, els continguts estan disponibles a la llista de reproducció específica Ciència en confinament, al canal de YouTube de Joan Anton Català.
Podeu consultar la programació de #ciènciaenconfinament, i també les sessions ja realitzades, aquí:https://t.co/6c9Z3cY5EL
Recordeu que són sessions gratuïtes i que permeten interacció amb preguntes. També hi ha sessions per nenes i nens. pic.twitter.com/dbuEQVgMnu
— Joan Anton Català (@estelsiplanetes) March 18, 2020
Xerrades interactives per a adults i per a públic infantil
El programa inclou sessions per a tots els públics, com la que va inaugurar el cicle i que porta per nom ‘L’univers en expansió’, però també xerrades específiques per a públic infantil, que van arrencar amb un monogràfic sobre ‘Els robots de Mart’. Totes les sessions són interactives, amb la possibilitat per al públic de fer preguntes o participar directament. Per exemple, a la sessió ‘Dibuixem els planetes’, els infants van compartir els seus propis dibuixos creats arran del que s’anava explicant.
Ampliant xarxa per abastar diversos àmbits de coneixement científic
Les primeres sessions les ha dutes a terme el mateix Joan Anton Català i estan centrades en l’astrofísica, però la seva voluntat és ampliar els continguts en àmbits com la biologia, la meteorologia, la robòtica, l’aeronàutica o la geologia, entre d’altres. Per això, està també en procés de sumar a la proposta altres científics. El primer a col·laborar-hi ha estat el doctor Guillem Anglada Escudé, un dels descobridors d’un nou exoplaneta proper a la Terra, que ha ofert dues xerrades sobre aquesta qüestió. També està confirmada la participació del físic i doctor en enginyeria aeroespacial Miquel Sureda, amb una conversa sobre ginys voladors.