El candidat de Junts per Catalunya a l’alcaldia, Joaquim Forn, creu que prescindir del PSC per arribar a grans acords de ciutat en el pròxim mandat “no tindria cap sentit”. Forn defensa la necessitat de “dialogar amb tots els partits pel bé de la ciutat” perquè “no fer-ho ens tornarà a portar a la paràlisi”. “No m’agraden les línies vermelles”, sentencia el regidor electe en una entrevista per escrit al programa ‘bàsics‘, la primera que concedeix després de les eleccions municipals.
Forn adverteix que “caldrà fer renúncies si això suposa avançar” i es mostra “contrari a qualsevol cordó sanitari” al PSC de Jaume Collboni, a qui va trucar l’endemà del 26-M.
Per mi [la relació amb el PSC] no és irreconciliable. L’endemà de les eleccions la tercera persona a qui vaig trucar va ser a Jaume Collboni. El vaig felicitar pels resultats. Soc contrari a qualsevol cordó sanitari. Durant la campanya ja vaig dir que Barcelona necessita grans acords i no tindria cap sentit prescindir del PSC.
Investir Maragall “sense demanar res a canvi”
En l’entrevista, que Forn va contestar entre el 4 i el 10 de juny a la presó de Soto del Real, el candidat de Junts per Catalunya ofereix a Ernest Maragall el suport de la seva formació per a la investidura. “És el candidat que ha obtingut més vots i, per tant, a ell li correspon la responsabilitat de formar govern”. Forn no posa condicions a aquest suport, tampoc la participació en un govern hipotètic:
Nosaltres farem el possible perquè Ernest Maragall pugui ser investit alcalde com a candidat de la llista més votada. Ho farem amb la màxima generositat, sense demanar res a canvi i exercint la nostra responsabilitat tant si som al govern com si som a l’oposició.[…]
Operació “orquestrada” per fer Colau alcaldessa
La possibilitat que Ada Colau sigui investida alcaldessa amb els vots del PSC i de Barcelona pel Canvi – Cs, que lidera Manuel Valls, és qualificada per Joaquim Forn d’“operació orquestrada”. I ho és, segons ell, “per determinats poders econòmics i mediàtics de Barcelona que volen evitar per tots els mitjans que a Barcelona hi hagi un alcalde independentista”. Per Forn, “és una evidència” que fa més por Maragall que Colau, i creu que el suport de Valls a la candidata de Barcelona en Comú no serà gratuït.
L’equidistància té uns límits. Colau no pot fer creure que Valls li regala els seus vots a canvi de res. És evident que és una opció legítima, però crec que a Colau li costarà molt explicar aquesta operació, que a ningú no se li escapa que està orquestrada pels “poderosos” que ella tant critica.
Artur Mas, figura de futur
Forn assumeix la responsabilitat del “mal resultat” electoral de Junts per Catalunya a Barcelona (on va passar de 10 a cinc regidors). Considera que els va perjudicar la lluita entre Colau i Maragall, però tot i així reconeix que la seva formació ha de fer “una reflexió profunda” després d’aquest cicle electoral. “Hem d’endreçar el nostre espai polític”, però “no partim de zero” i Forn apel·la a “nous lideratges cridats a fer un pas endavant”. Al mateix temps, però, posa en valor la figura d’Artur Mas per “relligar” diferents sensibilitats en el partit.
Veig necessari que s’hi impliquin líders com Artur Mas. El nostre projecte és de suma, no podem prescindir de ningú i Artur Mas és una persona estimada, respectada i valuosa que pot relligar les diferents sensibilitats que conviuen al nostre espai polític.
Sobre el judici del procés, Forn explica que les conclusions de la fiscalia “són les que esperàvem” i afegeix que sembla que “els centenars de testimonis no haguessin servit de res”. Aquest dimarts, el Tribunal Suprem ha autoritzat Forn a assistir al ple de constitució de l’Ajuntament.