origen sant joan tradicio revetlla

Coneixes l’origen de Sant Joan i les seves festes? La nit del 23 al 24 de juny se celebra la revetlla de Sant Joan. Es tracta d’una celebració compartida amb tots els territoris de cultura catalana, però també amb altres llocs del món, que té lloc en la coneguda com la nit més curta de l’any, protagonitzada per les fogueres, la música i el ball i sovint també amb pirotècnia. A Catalunya, també és tradició menjar la coca de Sant Joan, que habitualment és de fruita, de crema o de llardons. Què sabem de l’origen de la festa de Sant Joan?

L’origen de Sant Joan no és gaire clar

La nit de Sant Joan se celebra el solstici d’estiu, però es amb uns dies de retard, ja que en realitat aquest fenomen té lloc el 21 de juny, tot donant la benvinguda a l’estiu després de la primavera. Si bé és una festa d’origen pagà, la festivitat també està vinculada amb el cristianisme, ja que el 24 de juny és la festa del naixement de Sant Joan Baptista.

Amb tot, l’origen de la celebració no és gaire clar. Sembla que en un principi, en aquesta festa, es rendia culte al sol i a l’allargament del dia, coincidint amb el solstici d’estiu. A Barcelona i els pobles de l’entorn, se sap que al segle XV la festa ja se celebrava.

La festa de Sant Joan a la Barcelona emmurallada

Per exemple, en aquesta època medieval els ciutadans que celebraven Sant Joan feien el que era un dels costums d’aquest dia i que ara ja ha desaparegut. Es tracta de la bonaventura, que consistia a anar a buscar herbes remeieres, ginesta i altres herbes que podien trobar-se al camp, per utilitzar-les a casa. Per fer-ho, sortien de la zona emmurallada a primera hora del matí després de tota la nit de festa.

Una altra petjada de la festa de Sant Joan en l’antiguitat la trobem a l’aleshores poble de Sants, on les famílies festejaven la revetlla amb àpats típics casolans i gran fogueres. Amb els anys, la tradició de celebrar Sant Joan es va mantenir fins que entre finals dels anys 20 i principis dels 30 del segle passat, Montjuïc i el parc d’atraccions que hi havia a la zona van esdevenir un punt de trobada i de celebració important per la revetlla. Així ho va explicar fa uns anys l’historiador Albert Torras.

On és festiu per Sant Joan?

Tot i que la festa de Sant Joan i la revetlla se celebra a molts territoris, no a tot arreu és festiu el dia 24 de juny. A Catalunya sí que acostuma a ser-ho i, en d’altres llocs com el País Valencià i Galícia, també. En alguns municipis com Albacete el dia de Sant Joan sol ser un festiu local.