A la Rambla de Catalunya, cantonada amb Gran Via de les Corts Catalanes, hi ha la pelleteria La Sibèria. Els propietaris d’aquesta pelleteria fundada al 1891, amb 130 anys d’història, van tenir un paper decisiu en el naixement de la Nova Cançó. Ells van ser els creadors al 29 maig 1961 d’Edigsa, el segell discogràfic clau del moviment. Josep Espar Ticó, pelleter i activista cultural, recordava com va començar tot en aquest capítol del programa ‘Va passar aquí‘.

Edigsa, un segell clau

La Sibèria la va fundar Josep Ticó i Revert al 1891. Ticó era un noi de Balaguer que va arribar a Barcelona buscant una vida millor. Aquesta va ser la primera pelleteria pròpiament dita de l’estat espanyol. Al llarg dels anys, ha tingut clients com Salvador Dalí o la família de Joan Miró. A la postguerra va passar uns anys difícils, però als anys 60 va tornar a agafar embranzida i s’hi feien col·leccions molt àmplies. En aquells anys ja s’hi feien activitats culturals, com ara representacions teatrals o uns pessebres que encara es recorden. A més, es va crear el segell musical Edigsa per ajudar la cultura catalana.

“No us en sortireu”

Josep Espar Ticó diu que havien sentit a parlar de gent que volia cantar però que no tenien capacitat de publicitar-se. I van decidir crear el segell Edigsa per donar-los-hi veu. Aquests cantants pertanyien a la Nova Cançó, però no eren significatius. Espar recorda les paraules de la seva mare davant del repte: “No us en sortireu”.

Espar explica que un dia els van arribar notícies d’un cantant molt bo de Xàtiva anomenat Raimon. De seguida li van enviar un bitllet de tren perquè anés a la Festa de les Lletres Catalanes a Barcelona. Es van reunir amb ell a l’Hotel Colon i va cantar davant de diverses persones d’Edigsa. Després se’n van anar tots plegats a la pelleteria i van fer una gravació de les seves cançons. La mare de d’Espar va sentir la gravació i va dir: “Ara sí que us en sortireu”.

Raimon va ser un cantant d’Edigsa i va aconseguir un èxit absolut des del primer moment. D’aquesta manera, i mica a mica, es va anar fent el moviment de la Nova Cançó.