L’any 1928 va obrir al carrer del Carme, número 63, al cor del Raval, un elegant bar modernista que encara ara serveix plats de cuina tradicional catalana. Des del 2016, l’Ajuntament de Barcelona el va catalogar com a patrimoni arquitectònic, historicoartístic i paisatgístic. Es tracta del Bar Muy Buenas.

Des de l’any 1928, el Bar Muy Buenas ofereix al barri del Raval cuina de l’àvia. Abans, però, la família Ràfols hi va obrir la primera botiga de bacallà a Barcelona. Això explica el marbre i les aixetes que hi ha a la barra, com recorda Héctor Ramos, l’actual mànager del Bar Muy Buenas, en aquest capítol del programa ‘Va passar aquí‘.

Ramos explica que quan van obrir la casa de menjars, els propietaris vivien al pis de dalt, i era un local molt popular a la zona amb club de domino, sala de ball, etcètera. Es tracta d’un establiment emblemàtic que des de l’any 2016 està catalogat com a patrimoni arquitectònic historicoartístic i paisatgístic per l’Ajuntament de Barcelona. 

Cuina de “xup-xup”

L’especialitat de la casa són els guisats. Per l’Héctor Ramos, “el client no pot deixar de menjar un bon fricandó, unes bones mandonguilles, un bon capipota o uns bunyols de bacallà”. De fet, diu, “tot el que fa xup-xup” L’Héctor conclou: “Tot el que s’hi pugui sucar pa, això és l’essència de la cuina del Bar Muy Buenas”.

Decoració modernista

De l’ornament del bar destaca la decoració modernista de la portalada i l’elegant mampara de fusta i vidres gravats a l’àcid de l’interior. Héctor Ramos explica com cap a l’any 2015, l’antic llogater es va emportar la barra i tot el material de la façana. Finalment, l’Ajuntament va aconseguir que tornés tot aquest patrimoni.

A partir d’aquell moment, el Grup Confiteria és qui es fa càrrec del negoci. Ramos recorda les dificultats que van tenir per tornar a encaixar totes les peces que s’havien emportat. Un treball de reconstrucció que es va allargar prop de dos anys. “Un treball molt dur”, assegura, però que va valer la pena per tornar a obrir el Bar Muy Buenas com era originàriament.