El Govern espanyol ha aprovat un decret llei per exhumar el dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. La notícia ha estat ben rebuda per les víctimes de la dictadura i les associacions vinculades a la memòria històrica que defensaven la mesura des de la Transició. Malgrat l’anunci, els afectats creuen que encara hi ha recorregut per adoptar més mesures que contribueixin a tancar les ferides que van quedar obertes després de la mort de Franco.

Ressignificar el Valle de los Caídos

Segons les entitats, l’executiu central hauria d’abordar l’exhumació de les restes del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, que ara també són al Valle de los Caídos i eliminar grans símbols com la creu que presideix l’espai. La Comissió de la Dignitat i l’Associació d’Expresos Polítics del Franquisme reclamen que el recinte es ressignifiqui i segueixi l’exemple d’alemanys i altres indrets d’Europa en els quals es recorden els efectes del feixisme i el nazisme. També indiquen que cal recuperar les víctimes que hi ha enterrades al Valle.

Anul·lació de sentències franquistes

Pel que fa a la possible anul·lació de les sentències dels tribunals franquistes, els afectats es mostren escèptics. Els responsables de Pro Memòria dels Immolats per la Llibertat de Catalunya asseguren que ja el 2007, quan es va tirar endavant la Llei de la memòria històrica, la ministra socialista De la Vega es va comprometre amb ells a anul·lar aquestes sentències. A Catalunya el Parlament ja les va anul·lar el 29 de juny del 2017. Les víctimes també consideren que s’han de deixar sense efecte altres sentències de l’època com les del Tribunal d’Ordre Públic i restituir els patrimonis espoliats a les famílies mitjançant aquestes resolucions judicials i les fiances que se’n van derivar.