Si es fa una cerca ràpida a Google escrivint “beneficis de menjar argila” t’apareixen molts enllaços que destaquen les meravelles de consumir-la, una informació que s’ha popularitzat a través de xarxes socials com ara TikTok. La directora de Verificat, Alba Tobella, ha explicat al betevé directe que ha trobat articles del 2014 que ja parlaven de la moda de les famoses de menjar fang per baixar de pes

Per Verificat, aquestes notícies són un exemple més de la desinformació que es pot trobar a internet. Si bé és cert, explica Tobella, que en algunes zones del món és tradicional aquesta ingesta, “no hi ha suficients evidències científiques que avalin aquests beneficis”. És més, alerta que cal tenir molta cura perquè aquesta terra “pot contenir metalls pesants i substàncies tòxiques, com l’arsènic”. Per això, conclou, “la ingesta d’argila té molts més riscos que beneficis i no aporta més nutrients a l’organisme”.

El talc, substància cancerígena?

Aquesta és la pregunta que ha fet una de les espectadores del betevé directe a través del número de WhatsApp de Verificat. Es tracta d’una notícia d’internet en què s’assegura que el talc és una substància cancerígena. En aquest cas, Alba Tobella considera que, tot i que els estudis encara ofereixen una evidència limitada, les dades són suficients per classificar-lo com a “probablement cancerigen“.

Tobella explica que l’Organització Mundial de la Salut ha classificat el talc en el grup 2A (probablement cancerigen en humans) després de fer un estudi en 13 països que demostra una relació suficient entre l’ús del talc i l’aparició de càncer d’ovari. En aquesta classificació, recorda, també hi són altres productes com la carn vermella, begudes a més de 65 graus i els insecticides.

Podeu demanar a Verificat que us resolgui qualsevol dubte que trobeu a la xarxa al número de WhatsApp 666 908 353.

Comparteix a: