(ACN/Redacció) Una nova formació impulsada per l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Hospital Vall d’Hebron busca sensibilitzar i formar a través del teatre el personal sanitari sobre la violència obstètrica. En l’obra de teatre es recreen casos reals de dones que han estat víctimes d’aquest tipus de violència masclista amb l’objectiu de detectar situacions de violència obstètrica a l’atenció primària i l’hospitalària.
Elena Carreras, cap d’Obstetrícia del Vall d’Hebron, afirma que les dones els demanen més capacitat d’escolta i més treball col·laboratiu i que els professionals tenen l’obligació d’escoltar el que els diuen. L’hospital, que ja té una subcomissió pionera de violència obstètrica zero des del 2022, ha rebut en els darrers dos anys 20 possibles casos de violència obstètrica.
Una dona està empenyent per parir i un professional que s’encarrega d’assistir-la li etziba: “Així no parirem”. És un dels exemples de situacions que no només es poden veure en l’obra sinó que moltes dones s’han trobat en el part. La infantilització i violentació en un moment tan vital segons la doctora Carreras, que ha participat en la creació de l’obra de teatre formativa, “no serveix per a res. L’únic que fa és ofendre-la i qüestionar-ne la capacitat per donar a llum. És absurd”.
La normalització de la violència obstètrica dins el sistema sanitari
La violència obstètrica, el tracte improcedent i falta de respecte que pateixen moltes dones durant o amb relació a l’embaràs, el part i el postpart, pot afectar tant físicament com psicològicament la mare i el bebè. Un dels principals problemes d’aquest tipus de violència és que durant molts anys no s’ha reconegut i s’ha acabat normalitzant dins el sistema sanitari.
Carreras en posa com a exemple fer un tacte a una dona per comprovar la dilatació en el part i no demanar permís: “És un acte invasiu”. Afegeix que “ho tenim tan interioritzat que de vegades ens oblidem de demanar permís, potser sense mala fe o excusant-nos que s’ha fet així tota la vida”.
Una violència reconeguda per la llei catalana
Així mateix, a Catalunya, la Llei 17/2020, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, recull des del 2020 la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius com allò que impedeix o dificulta “l’accés a una informació veraç, necessària per a la presa de decisions autònomes i informades” i que inclou les pràctiques ginecològiques i obstètriques que “no respectin les decisions, el cos, la salut i els processos emocionals de la dona”.
És d’aquesta manera com, per tal de sensibilitzar els professionals d’obstetrícia i ginecologia, llevadores, infermeres, cures auxiliars d’infermeria, administratius i zeladors, rebran de manera obligatòria aquesta formació a partir del primer trimestre del 2025. Aquest dilluns ha començat la formació a l’Hospital Vall d’Hebron i en els pròxims mesos s’estendrà als altres set hospitals de l’ICS. A més, en una segona fase, l’obra de teatre estarà disponible en realitat virtuals per als centres d’atenció primària.