Els negocis i projectes vinculats a l’economia blava —tots aquells que estan lligats al mar i a la sostenibilitat— han anat creixent els darrers anys a Barcelona i ja representen un 1,4 % de l’ocupació a la ciutat i un 4,3 % del PIB. Ara l’Ajuntament ha anunciat que el 2028 entraran en funcionament tres nous grans equipaments destinats a aquesta activitat. Seran el Parc de Tecnologia Marítima, el BlueTechPort, del Port de Barcelona, i el centre Mar de Ciència.

Tot plegat suposarà una inversió de 142 milions d’euros, que en bona part provindran del llegat de la Copa Amèrica Barcelona. Seran espais “de referència en recerca, formació, innovació i emprenedoria vinculades al mar” i ocuparan 45.000 metres quadrats del litoral. Per l’alcalde, Jaume Collboni, amb l’impuls d’aquests tres equipaments es fa un pas més en “la revolució blava” i és una oportunitat perquè “la gent pugui venir a veure el nostre mar, el nostre port, amb una visió més àmplia”.

El Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona, un edifici de 15.600 m²

Aquest centre estarà vinculat a l’enginyeria marítima i la nàutica i s’ubicarà a la nova bocana del port —al passeig de Joan de Borbó. L’edifici serà un laboratori marítim tecnològic i fomentarà la recerca. Les obres començaran l’any vinent, tindrà una superfície de 15.600 m² i suposarà una inversió de 56 milions d’euros. Es desplegarà en col·laboració amb la UPC, el Port de Barcelona i la Generalitat i estarà gestionat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica.

El BlueTechPort

El segon projecte que es posarà en marxa serà el BlueTechPort, un hub empresarial on hi haurà companyies i empreses vinculades als sectors de l’economia blava i al mar. En total, la superfície serà de 25.000 m² i el gestionarà el World Trade Center. En aquest cas, el nou edifici serà al moll de Sant Bertran.

Barcelona Mar de Ciència

Finalment, l’Ajuntament ha anunciat que el 2026 començaran al moll de Marina les obres d’un centre dedicat a la divulgació de l’entorn marítim i que estarà impulsat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques, a través de l’Institut de Ciències del Mar. El centre tindrà una superfície de 3.000 m² i suposarà un cost de 30 milions d’euros. S’hi faran tallers, debats i exposicions oberts a la ciutadania.

Segons el consistori, aquests tres nous projectes se sumen a l’impuls de l’anomenat Pavelló Blau, que bàsicament es tracta de tot l’espai del litoral de Barcelona on es practica esport a l’aire lliure i que s’estén des del Port Vell fins al Port Fòrum.

Comparteix a: