Ha mort de matinada un mes després d'haver ingressat a la Unitat de Cures Intensives de la Vall d'Hebron. El nen d'Olot s'havia mantingut estable dins la gravetat però, finalment, no ha pogut superar les greus afectacions respiratòries, cardíaques i renals que provoca la diftèria. El Departament de Salut ha convocat d'urgència una roda de premsa per donar públicament el condol a la família i també per reiterar la crida a la responsabilitat de tots aquells que posen en dubte l'efectivitat de les vacunes. BOI RUIZ, conseller de Salut "És molt trist que en un país com el nostre on tothom té accés lliure i gratuït a les vacunes passin aquestes coses. A d'altres països on això no és així pot ser que passi però aquí no. Fem una crida a la responsabilitat." "Segons ha explicat el conseller els pares del nens han donat permís perquè se li practiqui una autòpsia clínica. L'objectiu és incrementar els coneixements mèdics sobre la diftèria per tal de millorar els tractaments existents." Ruiz també ha assegurat que dels 10 portadors del bacteri que es van detectar a l'entorn del nen malalt, dos han donat negatiu a les últimes anàlisis. La resta segueixen confinats a casa seva i continuen el tractament amb antibiòtics. El fet que estiguin vacunats, ha ressaltat el conseller, fa que es mantinguin fora de perill. Es vol evitar, però, que contagiïn aquells que no estan vacunats. Segons xifres del Departament de Salut en són 47 a Olot, l'1,5% de la població escolar.

A més d’antibiòtics, el nen havia rebut un tractament basat en una medicació antitoxines importada de Rússia, atès que cap altre país europeu en tenia cap reserva. Malgrat els esforços mèdics, els òrgans de l’infant no han pogut superar les greus afectacions provocades per la bactèria. Tenia afectades les funcions respiratòries, cardíaques i renals per la toxina de la diftèria, i necessitava respiració assistida, estava connectat a un ronyó artificial i feia diversos dies que estava amb circulació extracorpòria. Malgrat la conjunció de tots aquests problemes en el quadre mèdic de la víctima, el conseller Boi Ruiz ha volgut deixar clar que “el nen s’ha mort de la diftèria, no d’un fracàs multiorgànic”.

Els pares han acceptat que se li faci una autòpsia clínica per analitzar, amb la tecnologia actual, els efectes d’una infecció que a casa nostra no provocava cap cas com aquest des de fa dècades. A Catalunya, no es diagnosticava cap diftèria des de 1983 i a tot Espanya, des de 1987. Ara, el Govern espanyol ha proposat als ministres de Sanitat de la Unió Europea tenir una reserva d’aquest tractament per poder actuar més ràpidament si es presenten altres casos com aquest.

Quan es va diagnosticar que aquest nen d’Olot tenia diftèria, el Departament de Salut va dur a terme un estudi epidemiològic al seu entorn. Es van fer anàlisis a 57 nens que hi havien tingut contacte i es va concloure que vuit n’eren portadors, tot i que no havien desenvolupat la malaltia perquè sí que n’estaven vacunats. Posteriorment, la xifra total de persones portadores es va elevar fins a 10. Tots ells han estat tractats amb penicil·lina i reclosos a casa fins a eliminar el bacteri del seu organisme. Dos ja ho han fet i la resta continuen en quarantena.

Campanya de trinxera per la vacunació

Aquest cas de contagi de diftèria ha desfermat la polèmica per la negativa dels pares a vacunar al menor, fet que va provocar la seva infecció. Segons el Departament de Salut, a Olot hi ha 47 nens sense vacunar, xifra que representa l’1,5% de la població escolar. El conseller de Salut ha fet avui una nova crida perquè totes les famílies catalanes que no hagin vacunat els seus fills ho facin com més aviat millor. També ha demanat responsabilitat a tots aquells que posen en dubte públicament l’eficàcia de la vacunació: “No hi ha cap debat científic obert” i “en aquestes qüestions, cal que fem cas dels experts, com ara el Col·legi de Metges i totes les societats científiques”, ha dit Ruiz, en una al·lusió evident als discursos sobre les vacunes de la monja Teresa Forcades. El conseller ha anunciat “campanyes més incisives”, d’acord amb el Departament d’Ensenyament i el Ministeri de Sanitat, per convèncer tota la població de la necessitat de complir amb el calendari oficial de vacunacions: “Fem una campanya de trinxera” i “demanem als pares que no vacunen els seus fills que ens escoltin”, ha dit.

El conseller de Salut també ha volgut tranquil·litzar la resta de la població en proclamar que “els únics que estan en risc són aquells que no estan vacunats, ara i sempre”. Ruiz ha explicat que, des que es va diagnosticar aquest cas de diftèria a la Garrotxa, de qualsevol amigdalitis amb infecció se’n fa l’anàlisi corresponent per assegurar-se que no hi ha diftèria, però que, en cas que se’n trobés, no hi ha cap risc per a les persones que estiguin vacunades.