El Rafel va començar a beure alcohol als 14 anys. Ara en té 33 i fa un any que segueix el tractament per deixar-lo. Ho havia intentat abans, però no li va funcionar. A més, combinava el consum d'alcohol amb el de cocaïna. "El problema empezó a los 18 años. Consumía cada día." El 84 % dels que reben tractament per alcoholisme són homes, la resta dones. Acostumen a tenir un nivell baix d'estudis i un de cada tres pateix, a més, trastorns psiquiàtrics o psicològics com depressió. Ara, per primer cop en 20 anys, l'ONG Projecte Home ha detectat que entre els que segueixen tractament, els addictes a l'alcohol superen els addictes a la cocaïna. Són un 40%. La majoria arriben a tractar-se després d'una mitjana de 19 anys consumint. "L'alcohol està permanentment present, a més, és una droga econòmica. Per això des del Projecte Home creuen que la crisi pot haver influït que se'n consumeixi més." Mentre que les addiccions a l'alcohol pugen, les de cocaïna tenen una tendència a la baixa. Ara suposen el 39% dels casos. El fet que sigui més cara hi ha contribuït. Entre els joves el que augmenta és el consum de cànnabis. Projecte Home alerta que els joves entre 13 i els 23 anys en tractament, el 70% en consumeix.

L’alcohol és una droga molt habitual però des de l’ONG Projecte Home recalquen que no per ser legal fa menys mal. Han detectat que per primer cop en 20 anys els addictes a l’alcohol que tracten superen els addictes a la cocaïna, fins ara el tipus de consum més nombrós que tenien. El consum d’alcohol suposa el 40% dels seus casos, el de cocaïna va tenint una tendència a la baixa i ara arriba al 39% dels casos.

El director del Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, diu que el fet que la cocaïna sigui una droga cara i l’alcohol no, pot haver contribuït a canviar els consums en un moment de crisi. Tot i l’augment dels casos relacionats amb la beguda, valoren positivament que cada vegada més persones busquin una solució.

Una de les característiques dels addictes a l’alcohol, però, és que recorren al tractament quan fa molt temps que en consumeixin, uns 19 anys de mitjana. Això fa que el problema estigui cronificat i que els qui pateixen l’addicció sovint ja tinguin una mala situació personal i estiguin en risc d’exclusió social. Projecte Home afirma que, de fet, demanen ajuda precisament quan tenen problemes socials, amb la família i l’entorn més proper, i no tant per la degradació física.

Pel que fa als joves, dels que reben tractament entre 13 i 23 anys, el 70% són addictes al cànnabis. Projecte Home alerta sobre aquesta situació, ja que un 58% dels addictes acaben abandonant els estudis abans d’hora.