La fórmula més alumnes i els mateixos professors no agrada als sindicats. Per atendre les necessitats dels 21.000 alumnes de més que hi haurà al sistema caldrien entre 2.000 i 3.000 mestres més. Unes noves contractacions que la conselleria ja ha dit que no pot assumir i que des d'USTEC alerten que podria comprotar un canvi de model educatiu. ROSA CAÑADELL, portaveu del sindicat USTEC-STEs: "Contar i planificar la quantitat de professorat independentment de quants alumnes augmenten.Això implica una mica amb quins criteris en aquest moment s'està assistint en l'educació". Des de Comissions hi afegeixen que si no s'han acomiadat professors, com sí que ha passat a la Comunitat de Madrid, és perquè aquí s'ha eliminat la sisena hora i s'ha reorganitzat el personal. A més acusen la conselleria de tenir molta confusió pel que fa al futur dels plans importants que va imuplsar el govern tripartit, com l'1x1. Per això demanen al Departament d'Ensenyament que s'aclareixi. MONTSE ROS, delegada de la Federació d'Ensenyament de CCOO: "Demanem al departament una auditoria perquè tenim una situació d'incertesa, de confusió que no ens ajuda gens a organitzar i programar la feina dels centres educatius". Pel que fa a l'altre tema important que marca aquest inici de curs, el model d'immersió lingüística, els sindicats demanen fermesa a tots els actors implicats per garantir l'escola en català. ROSA CAÑADELL, portaveu del sindicat USTEC-STEs "Rebutgem aquesta judicialització del model lingüístic de Catalunya, exigim a l'administració que el defensi i encoratgem als centres i al professorat a continuar fent exactament el que feien fins ara. O sigui, a mantenir el català com a llengua d'aprenentatge i llengua de relació dins els centres" "Els sindicats alerten que, tot i que la Conselleria diu que ha mantingut el mateix nombre de professors que l'any passat, les escoles asseguren que els han reduït el personal docent. Us ho ha explicat des de la Via Laietana, Cristina Gibert."

En una roda de premsa, el sindicat USTEC-STEs ha mostrat el seu rebuig a l’anunci que ahir va fer la consellera d’Educació sobre l’augment del nombre d’alumnes (aquest curs hi haurà 21.000 escolars més) i la congelació de la plantilla de professors. Diuen que aquest increment significa un canvi del model educatiu. Creuen que ara la ràtio professor/alumne no s’escull en funció de les necessitats educatives, sinó en funció dels mestres que es poden contractar.  Segons el sindicat, per atendre les necessitats dels nous alumnes caldrien entre 2.000 i 3.000 mestres més.

Pel que fa a la sentècia del TSJC sobre la immersió lingüística i el debat que s’ha obert al voltant d’aquest tema, els professors consideren que s’està “judicialitzant” l’educació. Exigeixen que la administració defensi el model educatiu català i confien que els professors el continuaran aplicant.

També el sindicat CCOO ha valorat avui l’inici del curs escolar. Des del sindicat consideren que hi ha una gran “confusió” sobre el futur dels plans educatius que va impulsar el govern anterior. Per això, demanen al Departament d’Educació que s’aclareixi. Els responsables de CCOO han coincidit amb USTEC a demanar fermesa per garantir l’escola en català.