El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dóna per bo el sistema d'immersió lingüística. Ara bé, amb alguns matisos. Els magistrats reconeixen el dret de les tres famílies que van presentar la demanda que els seus fills siguin escolaritzats en castellà. Per tant, la Generalitat haurà de posar tots els mitjans necessaris per complir-ho. L'advocat dels pares ja ha dit que no està satisfet amb la decisió dels jutges i tenen clar que tornar a recórrer al Tribunal Suprem. Segons ell, hi ha més de 500 famílies que es troben en la mateixa situació. ÁNGEL ESCOLANO, advocat de Convivencia Cívica Catalana "Aquí nos abre dos vías. O que todos los padres demanden para tener este derecho o incumplir la sentencia de Supremo. Tenemos 10 días para presentar el recurso de casación y lo vamos a presentar." La sentència del Suprem deia que el castellà no pot quedar reduït a una assignatiura més de les escoles. Segons els magistrats, aquesta frase és massa ambigua i ha de ser l'alt tribunal el que clarifiqui què és que vol dir exactament. Per això, ells no entren a debatre sobre si el model d'immersió lingüística s'ha d'aplicar a totes les escoles o no. De moment, el que està clar és que totes les famílies que vulguin escolaritzar els seus fills en espanyol podran rebre una atenció personalitzada. És a dir, que la Generalitat haurà d'estudiar cas per cas. I si no els dóna resposta, els pares hauran de recórrer als tribunals. La decisió d'avui del TSJC s'ha pres per majoria. És un capítol més en el debat sobre la normalització del català. Fa gairebé 30 anys que es va presentar el primer recurs i la polèmica encara no s'ha tancat.

La decisió posa fi a un periple judicial iniciat per tres famílies que reclamaven que els seus fills poguessin fer l’ensenyament en castellà. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va suspendre temporalment, al setembre, l’ultimàtum de dos mesos al Departament d’Ensenyament per implantar el castellà a l’escola. El termini va quedar suspès fins que es resolgués, com ha passat aquest dijous, el recurs del govern contra la sentència del tribunal.

El Ple de la Sala Contenciosa Administrativa ha estimat, doncs, parcialment el recurs de la Generalitat i considera que no es pot fer un pronunciament general sobre l’ús del castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu de tot Catalunya arran d’una “lectura descontextualitzada i literal d’una frase de la decisió del Suprem.”

En la interlocutòria, el Ple deixa sense efecte la resolució pel que fa al sistema d’ensenyament a Catalunya i, per tant, manté el model que en l’actualitat s’hi està duent a terme. Tot i això, sí que fa menció que en el cas concret de les famílies que havien demanat per als seus fills ensenyament en castellà, l’Administració no ha acreditat haver executat “degudament” la sentència del Suprem.

La interlocutòria s’ha aprovat per majoria de 21 vots i 1 vot particular i és susceptible de recurs davant el Tribunal Suprem.

Representants de diverses entitats relacionades amb la llengua i personalitats del món de la cultura catalana fa mesos que reclamen una llei que defineixi el català com a única llengua vehicular a les escoles catalanes.