La Policia Nacional ha localitzat 71 peces arqueològiques procedents de l’espoli, la majoria de les quals en una galeria especialitzada de Barcelona. En total s’han detingut sis persones, cinc a Granada i una a Barcelona, acusades de delictes contra el patrimoni històric, pertinença a grup criminal i blanqueig de capital.

Entre les peces recuperades hi ha capitells de les èpoques nassarita i califal, columnes, arcs, bigues islàmiques, escultures i també quatre colofons de l’època visigoda. Tot el conjunt està valorat en 403.000 euros. En destaca una de les peces, un fustam valorat en 80.000 euros i que els tècnics situen en l’època del regnat de Yusuf I, al segle XIV. Després de l’operació policial, totes han estat dipositades al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, el Museu Arqueològic de Granada i al Museu de Prehistòria de València.

La investigació és va iniciar en una fira d’art

La Policia Nacional va començar la investigació després que agents especialitzats localitzessin un capitell d’estil califal a la fira Feriarte, que es va celebrar a Madrid el novembre del 2021. La peça va cridar l’atenció dels agents, perquè feia poc temps havien aparegut capitells similars al mercat il·legal. La policia va demanar la documentació als responsables de l’estand i van comprovar que l’havien adquirit en un establiment de Granada.

Juntament amb la factura —on hi havia irregularitats— van proporcionar actes notarials, a nom de la mateixa persona, en què s’explicava l’origen d’algunes de les peces que tenien exposades: s’hi afirmava, per exemple, que eren heretades i que un dels avantpassats del beneficiari havia treballat en la restauració de l’Alhambra el segle XIX. Ara bé, res no acreditava la procedència real dels objectes.

Els agents van començar a estirar del fil i van comprovar que en altres notaries s’havien aixecat actes similars i van localitzar peces a València, Madrid i Granada. La majoria, però es van trobar a Barcelona. Estaven en una galeria especialitzada que regentava un dels detinguts. Cap de les peces tenia la documentació en regla. La majoria eren actes notarials, a nom de la mateixa persona i en què s’explicava el mateix: que procedien d’herències. L’objectiu principal era donar l’aparença que s’havien extret dels jaciments abans de l’entrada en vigor de la llei de Patrimoni Històric Espanyol, que prohibeix la propietat privada d’objectes arqueològics.

Peces valorades en més de 400.000 euros

En total s’han detingut sis persones, tot i que el grup criminal el formaven 10, la majoria de la mateixa família. Alguns, però no han pogut ser detinguts perquè tenen nacionalitat brasilera i es troben fora del país. El grup, s’encarregava de localitzar les peces i des d’una galeria Granada, elaboraven la documentació falsa. Després, distribuïen les peces a d’altres galeries —com la de Barcelona—, a canvi d’una transacció econòmica.