Amb la Barcelona actual de fons, posada en escena solemne per a uns actes que també es vol que ho siguin. Els fets de 1714 marcaran un any d'activitats amb què es pretén apropar la ciutat d'avui a la de fa 300 anys. L'eslògan escollit, "Viure lliure", inspirat en el lema dels resistents de Cardona, no és gens casual. TONI SOLER, comissari del Tricentenari a Barcelona "Pot tenir un sentit polític però també és una reivindicació de la democràcia, del diàleg, dels drets individuals i col·lectius. Jo crec que és un concepte absolutament barceloní." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Tres segles després, Catalunya torna a debatre quin ha de ser el seu futur polític i quin paper ha de jugar en el context europeu i mundial. Per això vull que tothom se senti cridat a participar." El tret de sortida serà la inauguració del Born Centre Cultural, el 9 de setembre, amb dues exposicions històriques. Fins a finals de mes s'hi representarà l'A'uca del Born', un muntatge amb 48 escenes breus interpretades al jaciment i les passarel·les del voltant. El Parc de la Ciutadella serà un altre dels epicentres del Tricentenari. Durant les festes de la Mercè s'hi podrà reviure la Barcelona del 1700 amb teatre, música i personatges de l'època i, fins i tot, un campament de soldats que van defensar la ciutat del setge borbònic. Molt a prop, als peus de l'Arc de Triomf, hi haurà un mapa a escala de la ciutat de principis del segle XVIII, preludi de l'itinerari que es farà a la primavera pels escenaris de 1714. Al novembre, l'actor Xavier Boada es posarà al paper de Rafael Casanova en un espectacle itinerant per centres cívics de Barcelona. Propostes literàries, de cuina, música i un espectacle de la Fura dels Baus al Grec de l'any que ve configuren un programa amb un cost de dos milions i mig d'euros que tancarà el setembre de 2014 amb una festa a l'estadi Lluís Companys.

L’alcalde, Xavier Trias, ha presidit la presentació del programa d’activitats que com a lema ha triat “Viure lliure”. Es tracta del crit que pronunciaven els soldats resistents al castell de Cardona que, prèviament al setge de Barcelona, van enfrontar-se a les tropes borbòniques. Un setge que va allargar la Guerra de Successió, perquè el bàndol de Felip V va arribar debilitat a Barcelona, objectiu final de les tropes. Cardona va resistir i els soldats van retirar-se cap a Barcelona. El crit serà el “leitmotiv” d’un extens programa que l’alcalde vol que ajudi a entendre “d’on venim” per poder “projectar la ciutat i el país cap al futur”.

El programa es posarà en marxa el 9 de setembre amb la inauguració del Born Centre Cultural. Per explicar tot els actes que s’han previst i els objectius que es persegueixen, s’ha habilitat un web del tricentenari que ja està operatiu. Xavier Trias ha fet una crida a la participació “perquè no sigui una commemoració institucional, sinó una commemoració sentida”. El programa pretén que els actes arribin a tots els racons de Barcelona. Així, per exemple, l’espectacle ‘Casanova en directe’, dirigit per Oriol Broggi, es representarà a diferents centres cívics de la ciutat. Un altre dels plats forts tindrà lloc coincidint amb la Mercè. S’ha previst convertir el Parc de la Ciutadella en una recreació de la Barcelona de 1700.

La Fura dels Baus; els cuiners Ferran Adrià, Joan Roca i Carme Ruscalleda; el músic Jordi Savall; els directors teatrals Jordi Casanovas i Oriol Broggi; l’artista Franc Aleu; el fotògraf Joan Fontcuberta i les periodistes Mònica Terribas i Bibiana Ballbè són algunes de les persones que participaran en els actes amb diferents propostes preparades entre setembre de 2013 i setembre de 2014.

Comparteix a: