Fer un cafè és un de les activitats més quotidianes, però no tothom té amb qui compartir aquest moment. L’Obra Social de de Sant Joan de Déu qualifica la soledat no desitjada com “la nova pandèmia silenciosa” i, per aquest motiu, torna a engegar la campanya del “Cafè solidari”. Es tracta de sensibilitzar la ciutadania a través de diferents accions sobre una situació que “cada cop pateixen més persones”.
Com es pot fer un “Cafè solidari”?
La part més visible del “Cafè solidari” es farà aquest 20 d’octubre al carrer, a la plaça de la Universitat, que s’omplirà de taules i cadires per convidar a tothom a seure i parlar fent un cafè. Aquest mateix dia, a més, hi haurà un centenar de bars i cafeteries que s’han adherit a la campanya i que destinaran el 100 % de la facturació en cafès de la jornada a l’Hospital de Sant Joan de Déu.
A banda, l’hospital també anima la ciutadania a organitzar “cafès solidaris” al seu entorn familiar, a l’escola, a la feina o al gimnàs. També es pot participar en la campanya fent un donatiu a través de Bizum o al web durant aquest octubre, o comprant la tassa del “Cafè solidari”.
Un de cada quatre joves afirma sentir-se sol
La soledat no desitjada la pot patir tothom i, de fet, les persones joves es troben entre les més afectades. Un de cada quatre nens d’entre 10 i 12 anys se sent sols i també afirmen sentir-se així el 26 % dels joves. El col·lectiu, però, que més pateix la soledat és el de les persones grans. Més del 50 % dels majors de 80 anys diuen sentir-se sols. La soledat afecta la salut de les persones i es calcula que multiplica per cinc les possibilitats de patir depressió i ansietat.