La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona que apliqui una moratòria en la baixa de les persones empadronades a entitats. La institució ha obert una actuació d’ofici arran de les queixes d’organitzacions socials que denuncien que ja no es permet l’empadronament de sensellar als seus locals. La síndica alerta que començar de nou els tràmits podria suposar que algunes persones quedin desprotegides durant un temps.

En un comunicat, la síndica fa referència a la carta que han rebut diverses organitzacions en que se’ls comunica que a partir del juny es començarà a donar de baixa del padró aquelles persones que ara consten inscrites en adreces que no corresponen a un habitatge o a un equipament residencial, i que caldrà que tornin a fer els tràmits.

Giménez-Salinas també demana conèixer el nombre de persones afectades i si s’han pres mesures per evitar que començar de nou el procediment suposi una vulneració dels drets d’aquestes persones, ja que són persones que ja tenen “perfils d’especial fragilitat”.

No qüestiona la necessitat d’actualitzar el padró

La síndica assegura que no qüestiona la necessita d’actualitzar el padró, però alerta de l’afectació de drets fonamentals que pot comportar. També recorda que el padró no és només una prova de la residència, sinó també una eina per poder accedir a serveis bàsics, i un requisits per a molts tràmits relacionats amb la llei d’estrangeria.

La institució també suggereix que el govern municipal estudiï la possibilitat que les sol·licituds que es presentin com a conseqüència d’un canvi de domicili es gestioni com una modificació del padró, i no com una baixa seguida d’una alta.

La Sindicatura de Greuges de Barcelona també va mostrar preocupació pels problemes d’empadronament de les persones sense llar arran de les queixes d’entitats socials ara fa uns mesos.

L’Ajuntament de Barcelona nega un canvi de model

Davant d’aquestes crítiques i queixes de les entitats socials, l’Ajuntament de Barcelona ha negat cap canvi de model, ha recordat que el contingut del padró s’ha d’ajustar a la realitat, i que s’ha treballat per millorar el procés.

El consistori ha assegurat que continua oferint diferents opcions com ara l’empadronament sense domicili fix. Aquesta és una modalitat pensada per a persones en situació de precarietat residencial i que s’ha creat una comissió de treball per acompanyar i tractar cas a cas les persones vulnerables.