Des de l'octubre de 2009, el recinte històric de l'Hospital de Sant Pau està tancat per reformes. A l'edifici administratiu s'estan fent noves les façanes i, a dins, un taller de ceramistes rehabilita els pinacles exteriors que no han pogut retocar-se al lloc original. Estructures de ferro i mosaic, que daten de principis del segle passat. SILVIA LLOBET, restauradora "Només que en aquets pinacles s'obri una petita esquerda que hi entri la pluja, aquest ferro s'oxida, augmenta el seu volum i rebenta l'estructura." També les teseles es rehabiliten i en, alguns casos, fins i tot se substitueixen. Durant la primera fase de reformes, es preveu actuar sobre 13 edificis, els que va dissenyar personalment Lluis Domènech i Montaner. En l'actualitat, s'estan reformant cinc pavellons i dos, el de Santa Apol·lònia i el de Sant Jordi, ja estan enllestits i s'utilitzaran com a espais expositius. De fet està previst que aquests siguin els pavellons visitables del recinte i que formin part de la ruta del modernisme. GEMMA SENDRA, directora recinte històric de Sant Pau "Sant Pau s'ha de tornar a posar en el mapa internacional. Recuperar-lo, descobrir-lo, després que tota l'activitat hagi anat marxant progressivament, darrere d'aquestes parets, hi hem trobat la joia." Però el gruix del recinte antic de Sant Pau seguirà dedicant-se a la medicina. No hi tornaran els malalts, però sí institucions i organismes dedicats a la salut social. Un dels primers en traslladar-s'hi serà la Universitat de la Nacions Unides que s'ubicarà al pavelló de Sant Manuel a partir de 2012.

Avui s’ha constituit la Comissió de Seguiment per a les obres de rehabilitació del recinte històric de l’Hospital de Sant Pau. La comissió programarà i impulsarà les actuacions previstes al conveni signat entre el Ministeri de Foment i la Generalitat. Les dues administracions han establert ampliar amb 7,5 milions d’euros els fons destinats a rehabilitar-lo.

La nova aportació econòmica provindrà del Ministeri de Foment. La secretària d’Estat de Habitatge, Beatriz Corredor i el secretari del Govern, Germà Gordó, visitaran aquest matí les obres de rehabilitació del recinte històric i explicaran en què s’invertiran aquests nous fons.

Visites guiades al recinte modernista

A l’abril de l’any passat, els ciutadans van poder visitar dos dels pavellons restaurats en una jornada de portes obertes durant un cap de setmana. L’evolució dels treballs de restauració també es pot contemplar a través de les visites programades dins la Ruta del Modernisme, itinerari organitzat per l’Institut del Paisatge Urbà.