Un estudi realitzat pels investigadors de l’Hospital Clínic i el grup IDIBAPS publicat a la revista ‘Journal of Neurology’ apunta que jugar a futbol de manera professional és un factor que pot comportar l’aparició d’un trastorn del son en fase REM i que pot evolucionar a demència. La mostra de l’estudi s’ha realitzat a homes espanyols que van ser atesos pel Centre de Trastorns del Son del Servei de Neurologia del Clínic, entre el març del 1994 i el març del 2022.
Trastorn del son REM, 40 anys després de retirar-se
L’estudi va ser liderat pel Dr. Álex Iranzo, neuròleg de l’Hospital Clínic de Barcelona i cap del grup de neurofisiologia clínica de l’IDIBAPS. Es van analitzar el pacients que van ser atesos a la Unitat de Trastorns del Son del Clínic des del març del 1994 fins al març del 2022, amb l’objectiu de saber quants dels pacients amb trastorns del son REM havien sigut futbolistes professionals.
Durant aquest període van ser diagnosticades 338 persones amb un trastorn del son REM i d’aquestes 228 eren homes espanyols. D’aquests, el 34 % van desenvolupar una malaltia neurodegenerativa després d’un seguiment de set anys. D’aquests 228 homes, sis (2,63 %) havien estat futbolistes professionals, amb una carrera de 13 anys de mitjana. Entre el moment de la retirada del futbolista i el diagnòstic del trastorn, van passar prop de 40 anys. Aquest grup d’estudi es va comparar amb un grup de control de 228 individus de la mateixa edat, en què el resultat va ser que cap d’ells havia estat futbolista professional. El grup d’estudi també es va comprar amb la població general, en què el 0,062 % havia estat futbolista. La conclusió dels investigadors és que hi havia un percentatge més gran de futbolistes professionals en el grup de trastorns del son REM respecte al grup de control i la població general.