Esport i salut van de la mà? En condicions normals, sí. Amb la mesura adequada, per suposat. A l’alt nivell, no queda tan clar, de fet es podria dir que no és el més adequat. Manuel Suárez, llicenciat en Biologia, esportista i divulgador científic, intenta respondre a aquestes i altres preguntes en què la ciència hi té molt a veure. L’autor del llibre posa de manifest, amb exemples pràctics, molts dels dubtes que es tenen a l’hora de fer esport, tant des del punt de vista de l’aficionat com del professional.

Esport i salut popular

Fer esport és bo per a la salut, sempre que es faci de forma moderada, però constant. D’aquesta manera fer exercici permet allargar la vida de les persones, millorar la seva capacitat física i mental i aconseguir beneficis de tot tipus, fins i tot durant la menstruació o la maternitat. Quina és la recomanació? Fer esport de forma continuada però sense posar al límit el nostre cos. Quins esports són recomanables? Caminar, però de forma ràpida, o bé córrer o anar en bicicleta, però també cal treballar altres aspectes com la musculació. També ho és la natació, un dels esports més recomanables que hi ha, segons Manolo Suárez.

esport i salut llibre Manuel Suárez

Esport d’elit

L’esport d’elit, el de batre rècords o competicions importants, en termes generals, no és bo per a la salut. Manuel Suárez ho té molt clar i no es decanta en contra, sinó que posa de manifest un fet. El càstig al qual es veu sotmès el cos i les possibles lesions poden deixar seqüeles físiques importants. I no parlem de les psicològiques que han afectat, de forma històrica, fins i tot a esportistes consagrats i d’èxit. Els casos de Michal Phelps, Tiger Woods en l’àmbit internacional o Edurne Pasabán, Kilian Jornet i Andrés Iniesta a casa nostra, han tingut problemes greus que, afortunadament, han pogut solucionar.