L’increment registrat en el nombre de persones ateses és a hores d’ara d’un 79 %, i el consistori preveu que a finals d’any arribarà fins al 100 %, i per tant, s’haurà doblat la xifra d’usuaris del servei. En destaquen el creixement a la xifra de menors atesos, que han passat de 156 en el 2016 fins als 357 aquest any. També augmenten de manera considerable les persones d’algunes nacionalitats concretes, com les de Veneçuela (han incrementat un 156 % respecte a l’any passat), i també d’Ucraïna, Hondures i el Salvador. Les dades que la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat va presentar divendres passat també apuntaven a Veneçuela com el país amb més peticions d’asil a l’Estat, seguida de Síria i Ucraïna.

Des que es va posar en marxa el mes de desembre passat, el programa Nausica, per allotjar persones refugiades vulnerables, ha crescut fins a la vuitantena de places, i es preveu que a finals d’any se n’hi hagin afegit una vintena més. Es tracta d’habitatges per a persones refugiades que queden fora del programa estatal de refugi o que acaben la protecció estatal sense aconseguir ser autònoms.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha destacat que Barcelona és la punta de llança en l’acollida dels refugiats i ha recordat que “són les ciutats les que fan els deures que hauria de fer el govern central”.  Precisament, fa dos anys el Govern espanyol es va comprometre a acollir 15.888 persones provinents dels camps de refugiats d’Itàlia i Grècia. El termini acaba el 26 de setembre però, de moment, només se’n han acollit 1.300, un 7,5 % del total. D’aquestes, 173 persones viuen refugiades a Catalunya, segons dades facilitades per la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. L’any passat en van arribar 124, i aquest 2017 n’han arribat 49.

L’esport com a eina d’acollida

D’altra banda, l’atenció a les persones refugiades s’ha complementat amb una oferta esportiva destinada a millorar l’acollida i facilitar la interacció amb altres persones. El consistori els ofereix accés gratuït als centres esportius municipals perquè hi puguin fer activitats. Les places són gratuïtes per a majors de 16 anys -per a un màxim de nou mesos i cinc places en un mateix CEM- i també per a menors d’entre sis i 17 anys en activitats extraescolars. Actualment,  ja s’estan beneficiant 47 persones d’aquest programa.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a