Un any més, els feligresos veneren les restes de santa Rita al convent de Sant Agustí Nou, al barri del Raval. Com cada 22 de maig la patrona dels venedors ambulants de flors i de les coses impossibles escolta els desitjos que li demanen els fidels. Tots ells dipositen una rosa vermella als peus de la relíquia.
Enguany la celebració ha estat marcada per una pluja incipient, que no ha impedit que els feligresos, la majoria dones, s’apropessin a la porta del convent abans d’entrar a les misses per comprar flors i altres ofrenes per a la santa.
Paradetes amb roses, estampes i llantions
A l’entrada del convent hi ha les habituals paradetes amb roses, estampes i llantions per a la santa. En total, 32, menys de la meitat que l’any 2019, que n’eren 69. La xifra s’ha anat reduït en els darrers anys coincidint amb el descens del nombre de clients, sobretot gent gran.
El capellà de la parròquia beneeix roses cada hora a les misses que se celebren des de les 8 del matí fins a les 20 h, amb un descans entre les 14 i les 15 h. Un cop beneïda la flor, toca fer cua per dipositar-la a l’urna situada al lateral de l’altar on hi ha les relíquies de la santa. La tradició diu que qui guarda un pètal beneit de la flor tindrà sort i diners la resta de l’any.
La llegenda de santa Rita
La llegenda explica que Rita era una dona del segle XIV maltractada pel seu marit. Quan Rita voler entrar en un convent la van rebutjar perquè era casada. Per demostrar la seva bondat, santa Rita va fer florir un roser en ple hivern. Des d’aleshores la rosa ha esdevingut el principal atribut de la santa.
Celebracions també a la Casa Vicens
La diada de santa Rita se celebra també a la Casa Vicens, on antigament hi havia hagut la capella de santa Rita. La primera casa de Gaudi està vinculada des del segle XVIII a aquesta celebració. Dins els terrenys de la finca es va construir al segle XX una capella que acollia una font d’aigües carbonatades.
En aquest indret hi havia en aquell moment una casa de convalescència dels Pares Carmelites Descalços del convent dels Josepets de l’actual plaça de Lesseps. Sorpresos per la ràpida recuperació de les diverses dolències de les persones que bevien aigua de la font, van dedicar l’indret a la patrona de les causes impossibles.