Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal que va robar 70.000 euros a una dona de 86 anys, enganyant-la amb una falsa revisió de gas. Els fets van passar en un domicili del districte de Sants-Montjuïc, el mes de febrer. Hi ha cinc persones detingudes i tres que estan en crida i cerca. Tots formaven part d’un grup especialitzat en robar persones d’edat avançada amb aquest mètode.

Van triar la víctima perquè era vulnerable

Segons ha explicat la policia, el grup va triar la víctima per la seva vulnerabilitat: sabien que tenia 86 anys i que, a més, vivia sola. La dona va rebre una trucada de telèfon l’1 de febrer, avisant-la que vindrien a revisar el gas. Al cap de poca estona, un home i una dona van arribar al domicili i mentre un la distreia simulant que feia el manteniment tècnic, l‘altre va robar joies i una llibreta d’estalvis, on hi havia el codi secret anotat. Dies més tard la víctima es va adonar que li faltaven aquests objectes i quan va anar al banc, va veure que li havien robat els estalvis.

Investigació oberta i més víctimes

Els autors dels fets van ser detinguts el mes de setembre. Durant la investigació — que encara continua oberta—, els Mossos van descobrir que el grup actuava de la mateixa manera amb totes les víctimes. Primer trucaven per telèfon i, després, anaven al domicili. Si no trobaven anotat el codi secret de les targetes o les llibretes, intimidaven la víctima i feien ús de la violència per aconseguir-ho. Per robar els diners, els treien del caixer o els transferien a altres persones que actuaven com a testaferros.

Els consells de seguretat de la policia

Per tot plegat, els Mossos fan una sèrie de recomanacions per evitar estafes com aquesta. Recorden que les visites de comercials no estan permeses si no s’han sol·licitat i que la companyia sempre avisa amb una carta del dia de la revisió. Demanen trucar al 112 sempre que es tingui una sospita. La policia catalana també aconsella no obrir la porta a persones desconegudes.