Al barri del Maresme proliferen les residències d’estudiants. Ja funcionen quatre i properament es posarà en marxa una cinquena. Els motius d’aquest augment són diversos, d’una banda la zona disposa de sol per construir i, de l’altra, queda fora del pla urbanístic de l’Ajuntament que prohibeix construir noves residències d’estudiants a Ciutat Vella, l’Eixample i el Poblenou, per evitar-ne la concentració.
Dues noves residències d’estudiants
Aquest mes de setembre s’han estrenat dues noves residències, als carrers del Maresme i de Puigcerdà. La del carrer de Puigcerdà, LIV Student 22@, disposa de 350 places i ha suposat una inversió de més de 39 milions d’euros. Com explica la seva directora, Isabel Cortinas, “és un barri amb projecció de futur” i dona resposta a l’alta demanda d’allotjament per a estudiants no coberta a la ciutat.
Un dels inconvenients que hi troben els estudiants és que, tot i ser a prop de dos campus universitaris, no és una zona cèntrica.
Als veïns els preocupa “l’allau” de residents nous
Quan totes les residències estiguin en funcionament tindran capacitat per a prop de dos mil estudiants, en el radi del que serien dues illes de l’Eixample. Aquest “allau” de gent preocupa els veïns del Maresme, que no saben quin impacte tindrà a la zona.
El veïnat hi veu pros i contres. Creu que les residències poden ajudar a dinamitzar comercialment i culturalment el barri, però també els preocupa la mobilitat, la manca de serveis i, sobretot, que comporti un augment de l’oci nocturn.
Els responsables d’aquests equipaments llencen un missatge de calma als veïns i diuen que són els primers interessats a col·laborar amb les entitats del barri i fer que els universitaris s’integrin.
Demanda d’allotjaments per universitaris sense cobrir
Barcelona s’ha convertit en un destí universitari molt important. Actualment hi ha 39 universitats, tant públiques com privades, i una comunitat de més de 180.000 estudiants. Aquest volum genera una gran demanda d’allotjament que no s’està cobrint al 100 %.