Un calendari de recollida i bosses amb xip

Els veïns impulsors són conscients que cal molta informació i pedagogia, i un canvi d’hàbits. Per això s’han fet diverses campanyes informatives i s’ha instal·lat un punt d’informació permanent. A més, el consistori repartirà entre els veïnat un paquet de dos contenidors i tres tipus diferents de bosses per poder fer aquesta recollida selectiva. Les bosses tindran un xip per fer un monitoratge de l’ús i la quantitat de recollida que es fa.

Les escombraries s’hauran de baixar entre les 20 i les 22 h. De fet, des de l’any 2000 que al nucli antic de Sarrià no hi ha contenidors, i els veïns ja deixen les escombraries al portal. Però, a partir del febrer, segons el dia de la setmana que sigui, s’haurà de baixar un tipus de residu o un altre. Així, per exemple, els dilluns es recolliran la brossa orgànica, els plàstics i metalls i els residus sanitaris (com són compreses o bolquers). Els dimarts, dijous i dissabte, en canvi, no hi haurà recollida. 

Objectiu: duplicar la recollida selectiva a la zona

L’objectiu que es marquen els impulsors i el consistori és passar del 36 % de recollida selectiva, una xifra que es manté des dels darrers set anys al nucli antic de Sarrià, fins al 60 %. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, explica que la mesura ja s’aplica  a ciutats com Milà, Berlín, Londres o Ambers, i més de nou milions d’europeus usen aquest sistema. “La millora no ha estat progressiva en aquests llocs, sinó que el canvi s’ha notat immediatament després d’aplicar-se aquesta recollida”.

El consistori recorda que cada habitatge barceloní paga 200 euros l’any a través d’impostos per gestionar residus, una xifra que seria molt inferior si se’n fes una bona separació des de cada llar. Però els beneficis de reciclar a casa també són ambientals. Si el sistema aplicat funciona, equivaldria a estalviar cinc milions de litres d’aigua o l’energia suficient per carregar durant un any tots els telèfons mòbils dels 8.500 veïns d’aquest nucli antic.

Comparteix a: