Els ciutadans han entrat per primera vegada al recinte de la Maternitat, un edifici de finals del segle XIX dedicat a l’acollida d’infants abandonats i mares solteres. Construït per l’arquitecte Camil Oliveres sobre la masia de Cal Cavaller, aquest edifici és una de les novetats del 48h Open House Barcelona. S’hi poden visitar tres edificis, el pavelló Xaloc, que acull l’Arxiu Històric, el pavelló Mestral o de Lactància, i el pavelló central que acollia les cuines.

antigues cuina recinte maternitat

Als anys 80, l’equipament va perdre els usos sanitaris per passar a allotjar diverses entitats públiques i escoles. Actualment encara es conserva una xarxa de túnels al subsol, que no estan oberts al públic. Precisament aquests túnels subterranis amb vagonetes es feien servir per distribuir el menjar des de la cuina a tot el complex.

Bona resposta de públic, tot i la pluja

Tot i la pluja, des de primera hora del matí ja hi havia gent per veure els pavellons del recinte. Les visites s’han fet en grups i tenien una durada d’uns vint minuts. Els participants han destacat que era una bona oportunitat de conèixer un recinte al qual normalment no es pot accedir, perquè els edificis estan en ús. I hi han anat atrets tant per la història com per l’arquitectura del recinte. Els tres edificis es podran visitar tot el cap de setmana sense reserva.

interior pavello lactancia maternitat

Una infraestructura innovadora

Des del punt de vista arquitectònic, el disseny de l’edifici, construït amb parets de pedra i maó vist, afavoria l’entrada de la llum i la ventilació per millorar la salut dels infants que estaven ingressats. El complex es va dividir en dues parts, amb pavellons específics, sala d’esterilització, quiròfans, sala de rentat i atenció de nadons, rentada mecànica de la roba, solàrium artificial, sala d’incubadores i desinfecció dels biberons. Una infraestructura que va suposar una modernització respecte a les d’aquella època.

L’any 1920 es van ampliar els serveis de la Maternitat amb la construcció del Pavelló Rosa, el Pavelló Blau i la policlínica, dedicats en exclusiva a l’atenció de les dones. En aquella època també es va fer el Pavelló Hèlios, per a nens amb tuberculosi, i el Pavelló Cambó, que ampliava els serveis de pediatria.