Vacunes

En els últims mesos s’han produït diversos brots de xarampió a països llatinoamericans, Àustria i Israel. Uns brots que fins i tot han arribat a Nova York, on han resultat afectades més de 300 persones. És més, el 2018 es van triplicar els casos, passant de 24.000 afectats a uns 80.000.

Des del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) es mostren preocupats per aquest nou fenomen i alerten que els brots de xarampió i les morts per aquesta malaltia a diversos països europeus són una mostra recent que no es pot abaixar la guàrdia amb la vacunació de malalties que es creien erradicades.

Per això, acaben de publicar l’estudi: ‘Vacunes. Importància i impacte sanitari de les immunitzacions’, en què donen informació sobre la situació actual que es viu a Catalunya. I malgrat que les xifres no són alarmants, afirmen que el rebuig a algunes vacunes o la demora a l’hora de posar-les són situacions que podrien afectar fins al 15 % de la població de Barcelona.

La importància dels professionals sanitaris en l’adequada percepció

L’estudi insisteix que els professionals sanitaris són fonamentals davant aquesta situació. Afirmen que cal que els metges assegurin una adequada percepció de la població dels beneficis i riscos de les vacunes. “Probablement, davant el fenomen de la reticència a la vacunació, el millor antídot és una sanitat pública universal amb professionals molt informats capaços de generar la confiança i seguretat necessàries per mantenir la confiança de la població en la vacunació”, conclou l’informe del COMB.

Davant la caiguda de les cobertures de vacunes, països com a Itàlia o França han apostat per legislar per la seva obligatorietat. Però, en el cas català, els experts no ho consideren necessari, tenint en compte les elevades cobertures aconseguides.

I és que, segons els resultats d’una enquesta realitzada pel COMB l’any 2018, el percentatge de pacients radicalment contraris a la vacunació són infreqüents a Barcelona. Les xifres són inferiors al 3 %.

El paper de les xarxes alhora de transmetre la por de les vacunes

“Sempre hi ha hagut grupuscles minoritaris contraris a les vacunes, però la seva veu a la societat havia estat, fins ara, pràcticament inexistent”, afirma l’estudi. Que explica que l’aparició de les xarxes socials i altres canvis en la transmissió de la informació ha fet que aquest grups contraris a les vacunes tinguin més visibilitat.

Magda Campins, especialista en medicina preventiva i salut pública, ha sentenciat recentment que “les vacunes han estat víctimes del seu propi èxit”, en fer oblidar als ciutadans, sobretot els joves, les greus conseqüències d’algunes malalties que poden ser greus i fins i tot mortals, com el xarampió.