urna referèndum 1-O

Els Comitès en Defensa de la República (CDR) volen organitzar un referèndum sobre el “procés constituent de la República Catalana” el 26 de maig, és a dir, el mateix dia de les eleccions municipals i europees. En un comunicat compartit a les xarxes socials, el defineixien com un “referèndum autoorganitzat”, amb què volen “manifestar el compromís a favor d’un procés constituent d’apoderament real de la gent”. Els comitès s’ofereixen a posar la infraestructura bàsica per dur-lo a terme, però demanen la col·laboració de ciutadans o entitats per tal que ofereixin locals on celebrar la votació.

Els CDR proposen que les butlletes constin de tres apartats: un sobre el procés constituent, un segon sobre la participació i la sobirania real, i un tercer sobre municipalisme.

En el primer bloc inclou dues preguntes. La primera pregunta si es vol iniciar el procés constituent de la república catalana i, si es respon afirmativament, a la segona es demana sobre qui ha de dotar de contingut la seva constitució, en què es donen com a opcions la gent, els polítics, els experts o d’altres.

El segon bloc demana als ciutadans si volen que “es creïn mecanismes que permetin a la ciutadania impugnar càrrecs electes durant el seu mandat”, seguida d’una qüestió sobre si consideren que cal que “tot acte del Parlament i del Govern hagi de ser ratificat per a la ciutadania”.

Les preguntes del tercer apartat seran sobre municipalisme estan per definir, i els CDR afirmen que es decidiran en els debats que es convocaran als municipis durant la campanya.

Butlleta CDR 26-M

Els comitès conviden a votar a la “consulta qualsevol resident a Catalunya de més de 16 anys”, i proposen que els votants que vulguin participar-hi s’identifiquin amb la butlleta censal de les eleccions municipals, o en cas de no tenir-ne, un certificat d’empadronament.

En el comunicat, els comitès recorden que “l’estat espanyol està jutjant i ha empresonat mig govern de la Generalitat” i afegeixen, “ha forçat a l’exili l’Adrià Carrasco, el president legítim de la Generalitat, la resta del Govern i Anna Gabriel i Marta Rovira”. Apel·len al “que vam fer l’1 d’octubre del 2017” i sentencien que volen demostrar que “ho tornarem a fer tants cops com calgui”.