Foto: Àlex Recolons (ACN)

(ACN) Un estudi de l’Hospital Vall d’Hebron ha constatat que l’ús de la realitat virtual en infants amb càncer rebaixa més d’un 50 % els quadres de por i ansietat davant la radioteràpia i redueix significativament el nombre de nens i nenes que han de ser sedats per rebre-la. Per a l’estudi s’ha lliurat a les famílies un lot que conté un ninot de peluix, anomenat Nixi, i unes ulleres de realitat virtual per explicar als infants com serà, pas a pas, el seu tractament oncològic.

Els metges ens esforcem molt per explicar als nens i nenes que el tractament és per ajudar-los, però no ens creuen. Amb el Nixi, que és un personatge neutre molt proper a ells, ho aconseguim”
Jordi Giralt, membre del Servei d’Oncologia Radioteràpica Vall d’Hebron

I am ready, un projecte impulsat per Nixi for Children i la Fundació Ricky Rubio

El projecte I am ready, impulsat per Nixi for Children i la Fundació Ricky Rubio, ja s’ha implementat amb èxit en una vintena d’hospitals de l’estat espanyol, els Estats Units i Xile. Els primers resultats avalen la seva eficàcia i s’han obtingut a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que el va posar en marxa fa gairebé dos anys.

Amb uns senzills qüestionaris, 22 pacients que han rebut el lot han explicat com afrontaven el seu tractament abans i després de preparar les sessions amb l’ajuda del ninot Nixi. Amb en Nixi, els nens i nenes poden explorar com és la sala de TAC, quin soroll sentiran, veure com és la sala de radioteràpia i el protocol habitual del tractament. També tenen l’opció de fer un entrenament amb Ricky Rubio, per tal que es preparin per al tractament com si fos un entrenament. 

Un de cada tres nens amb càncer rep radioteràpia

Giralt ha recordat que un de cada tres nens amb càncer rep radioteràpia, un procés que es pot allargar entre dues i tres setmanes, i que aquest és un tractament complicat, inclús per als adults, que genera por i ansietat en els menors. Als centres on s’està aplicant el projecte s’ha vist que la sedació s’està fent necessària només en el cas dels nens més petits, els menors de dos anys.

El doctor Giralt ha posat en valor que, després de veure el vídeo a casa seva, els nens i nenes arriben a l’hospital molt més tranquils i fins i tot contents “perquè el Nixi els ha explicat tot com funcionarà”.

Una eina útil també per als pares

Nixi és també una eina molt útil per als pares i mares que, a l’entendre millor el funcionament de tot el tractament, el poden explicar molt millor als seus fills. “Després de rebre el lot i seguir les explicacions del Nixi, tant pares com infants arriben molt més tranquils a l’hospital”, ha afegit. 

Ricky Rubio, que ha participat a l’acte per videoconferència, ha assenyalat que “no veu sostre” al projecte perquè allà on s’està implementant és un èxit. Aquí, ha recordat que la funció de la seva fundació és donar oportunitats a empreses emprenedores com Nixi for Children per millorar la vida dels pacients