Més d’un milió de barcelonins i barcelonines escolliran el 22 de maig els 41 regidors que els representaran durant els propers quatre anys. Darrera aquesta xifra, s’hi amaga la vida quotidiana de milers de ciutadans repartits en 73 barris.Variables com la capacitat econòmica per càpita, el percentatge de població estrangera, el preu de lloguer de l’habitatge de segona mà o la densitat de població poden oferir claus per llegir els resultats electorals i també, per desmuntar prejudicis o imatges preconcebudes.

Les dades mostren, per exemple, que Sants és el barri amb més densitat de població, amb 596 habitants per hm2, mentre que  a Pedralbes hi viuen 43hab/hm2 i a la Vila de Gràcia, 396hab/hm2.

Pel que fa al preu del lloguer dels pisos de segona mà, a la Barceloneta es dispara la xifra i arriba als 17,88€/m2, vuit euros més car que en barris com Torre Baró, o Ciutat Meridiana, on no supera els 10€/m2. Una informació que no coincideix amb la capacitat econòmica per càpita, que en un barri com la Barceloneta té un índex baix, de 64,4, i molt proper al de Torre Baró.

On es traça una relació més directa és entre nivell acadèmic i renda familiar, ambdos alts en zones com Sarrià-Sant Gervasi o a la Dreta de l’Eixample. I curiosament, quasi la meitat de població de la Vila Olímpica, un 49,7%, té estudis universitaris superiors.

Si analitzem l’origen dels habitants, al barri del Raval, un 47,9% de la població és d’origen estranger, i només un 5% a Canyelles, Sant Andreu o la Vall d’Hebron. En barris com la Trinitat Vella, Ciutat Meridiana o Sant Pere, ronda el 35%.