policia infiltrat directa
Foto: Irídia

(ACN) Cinc de les dones activistes afectades pel cas del policia infiltrat als moviments socials de Sant Andreu i a moviments sindicals de Barcelona entre maig del 2020 i octubre del 2022, han interposat una querella per les conductes de l’agent, que hauria mantingut relacions sexuals i sentimentals amb elles i altres dones del moviment per obtenir informació a canvi i amagant la seva identitat real. La querella és pels delictes d’abusos sexuals continuats, contra la integritat moral o tortura, descobriment i revelació de secrets i impediment de l’exercici dels drets civils.

Una infiltració il·legal, segons les advocades

Les advocades d’Irídia i del sindicat CGT, Sònia Olivella i Laia Serra, que donen suport a les dones, consideren molt greu que un policia encobert utilitzi les relacions sexoafectives amb activistes per obtenir informació i apuntalar la seva identitat encoberta per infiltrar-se en el teixit associatiu i sindical. Recorden que la infiltració d’agents només té justificació legal quan es projecta a la investigació d’uns delictes taxats en el marc de la lluita contra el crim organitzat o el terrorisme. Aquest cas quedaria fora d’aquest supòsit, ja que l’objectiu teòric de la policia era monitorar els moviments socials o desestructurar-los, especialment el moviment llibertari, cosa que suposa una greu vulneració de drets civils, segons l’acusació.

La llei preveu la possibilitat que en les investigacions sobre delinqüència organitzada el jutge instructor pugui autoritzar funcionaris de la policia judicial a actuar sota una identitat suposada. Aquesta identitat suposada serà atorgada pel Ministeri de l’Interior per sis mesos, prorrogables per períodes d’igual durada.

Segons Irídia, només el risc fonamentat de conductes delictives greus i perilloses avalarien aquest mètode d’investigació tan excepcional.

Les dones no haurien donat consentiment si haguessin tingut tota la informació

Pel que fa als delictes d’abús sexual continuat, a la querella s’argumenta que les lleis es basen en la idea del consentiment, que en aquest cas es pot considerar viciat, ja que les afectades mai no haurien consentit cap interacció si haguessin tingut la informació, i per tant no era ni lliure ni informat.

El consentiment podrà ser revocat en qualsevol moment tenint en compte que depèn de la lliure voluntat de la persona i aquesta, al seu torn, depèn de la informació de què disposi la persona i de les circumstàncies que envoltin aquella interacció sexual concreta”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a