Les màquines treballen accelerades des d’abril per adaptar l’immens esquelet de formigó de l’edifici Estel, antiga seu de Telefónica, al nou projecte que el reconvertirà en un complex d’oficines a l’Eixample. Aquests treballs intensos en la finca situada a l’avinguda de Roma s’acabaran a finals d’octubre i començarà una nova fase amb menys soroll i molèsties per als veïns, que veuen com després de vuit anys amb les obres aturades el gegant desperta per fi d’una llarga hibernació.

Després de la venda de l’edifici per part de Telefónica el 2007, l’edifici ha estat adquirit per diversos propietaris amb projectes fallits diferents, com ara un hotel de luxe o un bloc d’habitatges. La reforma d’aquest immoble “maleït” va a càrrec del despatx d’arquitectura BCA, que preveu enllestir-lo a finals del 2024.

Actuacions parcials a l’estructura

L’edifici Estel es va dissenyar l’any 1972 per acollir la seu de Telefónica i estava pràcticament tot ocupat per computadores. Per aquest motiu era una construcció molt tancada. Quan es va iniciar el projecte fallit per reconvertir-lo en habitatges es van dur a terme un tipus d’intervencions estructurals de buidat, per tenir ventilació en alguns espais, que ara s’han hagut de transformar de nou. No es demolirà globalment, però sí que s’estan fent actuacions parcials en l’estructura de l’edifici.

BCA Arquitectura

“Part d’aquest espais enderrocats en el projecte anterior s’han tornat a construir. El que hem fet és una actuació estructural, molesta per als veïns però que afortunadament acabarà a finals de mes”, comenta l’arquitecte i soci de BCA, Albert Blanch. “Per exemple, s’han hagut d’adaptar els nuclis nous dels ascensors, que no són els mateixos per a un edifici d’habitatges que per a oficines”, afegeix.

Un edifici de 120 metres de longitud i 14 plantes

Una de les característiques més important de l’edifici Estel és l’envergadura no només en longitud, que són 120 metres (tota una illa de l’Eixample), sinó l’alçària, que duplica la mitjana de la ciutat, amb 14 plantes. “Això no ho podem canviar, però sí que podem fer un edifici transparent en els dos sentits: ciutat-edifici i edifici-ciutat, amb la presència de terrasses i l’aparició del verd“, comenta Blanch.

A la planta baixa dels dos xamfrans, als carrers de Viladomat i Calàbria, s’hi ubicaran entre dos i quatre locals comercials, segons la demanda. Al centre hi haurà un gran vestíbul que es podrà travessar en doble sentit, a l’avinguda Roma amb Mallorca. “Per la gran quantitat de metres quadrats i les més de 4.000 persones que hi cabran treballant aquest espai es pot entendre com una estació intermodal per accedir a les diferents zones de treball”, explica l’arquitecte.

Edifici enllestit a finals del 2024

Segons els arquitectes, en 14 mesos l’edifici Estel passarà a ser un edifici més del barri, i permetrà recuperar l’activitat econòmica en aquesta illa fins ara fantasma de l’Eixample. El maig del 2024 ja es veurà acabat per fora, amb la façana completa, i el desembre del 2024 acabaran les obres.

“El nou edifici serà també un homenatge al que Francesc Mitjans va projectar l’any 72, amb una imatge d’edifici amable i un espai de treball agradable”, assenyala Blanch.