(ACN) Psicologia és el segon grau més demandat del sistema universitari català, segons un informe de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) amb dades del curs 2019-2020. Les dades de preinscripció del curs següent a les universitats públiques indicaven que les places demandades com a primera opció al juny representaven un 217 % del total de places. A més, vuit de cada 10 nous matriculats eren dones.

Un cop graduats, nou de cada 10 asseguren que repetirien els estudis, cosa que els situa més de 10 punts percentuals per sobre de la mitjana global del sistema universitari català, que es troba en el 76,2 %. En canvi, estan per sota en les pràctiques, amb un 6,4 sobre 10, cinc dècimes menys que la mitjana dels graduats del sistema en els seus respectius graus.

Una titulació amb nivells salarials baixos i contractes precaris

Com a aspectes negatius, l’estudi mostra que les persones graduades en psicologia tenen més probabilitats d’estar a l’atur, guanyar menys i tenir contractes més precaris que la resta de titulacions. Ho demostra el seu nivell salarial, que tres anys després d’haver-se graduat els situa en un salari mitjà brut mensual de 1.700 euros, gairebé 500 menys que el salari mitjà de tots els graduats del sistema.

D’altra banda, els ocupadors asseguren que falten persones titulades amb les competències necessàries per al lloc de treball. Tot i això, la puntuació d’un 7,2 sobre 10 que donen a la seva satisfacció en relació amb els graduats evidencia que no és una qüestió excessivament problemàtica en l’actualitat, segons indica l’estudi. Per millorar el perfil, els ocupadors consideren que seria positiu que milloressin les habilitats comunicatives i interpersonals, la capacitat de detecció i d’avaluació de les necessitats de les persones i la capacitat d’intervenció amb les persones de diferents àrees, des de la clínica fins a la jurídica.