(ACN / Redacció) L’auge de les inversions en criptomonedes està generant organitzacions que utilitzen trucs de fraus piramidals per enganxar els seus seguidors, molts dels quals, joves. La promesa de fer diners fàcil es basa en “la mateixa estafa de sempre, però revestida amb una altra pell”, detalla un expert en finances digitals. Els psicòlegs adverteixen que les plataformes adopten “comportaments sectaris”.

Aquest món ja té un valor aproximat de 2 bilions de dòlars —el 10 % del PIB dels Estats Units— i disposa de 17.000 tipus de criptomonedes per invertir. Segons el doctor en economia i professor de la Universitat Internacional de Catalunya, Pablo Agnese, les criptomonedes són una via molt suculenta per “trobar respostes” per als joves, un col·lectiu més “dinàmic” i “rebel” que accepta amb més facilitat els canvis.

Tècniques d’estafa piramidal

Les plataformes en línia sobre bitcoin utilitzen les mateixes tècniques de seducció d’altres estafes piramidals: “És la mateixa estafa de sempre revestida amb una altra pell. Sempre acaben venent una nova tecnologia per amagar l’estafa de darrere”, assegura el professor d’Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, Víctor García Font. Al·lega que moltes persones que hi inverteixen són perfils que “no tenen prou coneixements” i fan servir plataformes que “no tenen prou controls” amb l’esperança que el preu de les criptomonedes acabi cotitzant a l’alça.

Ludopatia moderna

Les criptomonedes deriven en comportaments addictius com els de les apostes esportives o altres jocs d’atzar. Segons Antonio Gijón, psicòleg especialista en addiccions, generen les promeses de “viure bé sense treballar”. D’aquesta manera, els líders de les “criptosectes” s’aprofiten per generar “devoció” entre els seus seguidors, afectant les seves vides a llarg termini.

Són menors d’edat i gent molt jove que estan en edat formativa i abandonen els estudis, marcant-los de per vida
Antonio Gijón, psicòleg especialista en addiccions

El caldo de cultiu ideal, afirma Gijón, es va donar durant el primer confinament, el que va notar-se en una incidència disparada en els centres d’addiccions un cop es van aixecar les restriccions. Les famílies “no tenen prou consciència que sigui el principi d’una malaltia”, alhora que l’única manera de revertir la situació passa per aïllar-los dels dispositius electrònics a través dels quals accedeixen a aquestes plataformes.

Tot i això, el professor Agnese recorda que aquesta tecnologia “està aquí per quedar-se” i que menys de l’1 % de les criptomonedes es dedica a fins delictius.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a