L’Audiència Nacional ha donat deu dies al raper lleidatà Pablo Hasel perquè entri voluntàriament a presó, després que el Tribunal Constitucional decidís no admetre a tràmit el recurs d’empara presentat per la seva defensa. Les reaccions no s’han fet esperar i s’han organitzat diverses concentracions arreu del territori com a protesta per la decisió.

A Barcelona, unes 700 persones segons la Guàrdia Urbana s’han concentrat als Jardinets de Gràcia per demanar la llibertat del raper. La convocatòria ha començat a les 19 h amb el lema ‘Amnistia total’ i ‘Llibertat Pablo Hasel’. A l’inici, els manifestants han posat algunes cançons del músic i han cridat lemes com “llibertat Pablo Hasel”.

Protesta per demanar la llibertat de Pablo Hasél

Poc abans de les 20 h, la mobilització ha baixat pel passeig de Gràcia i després s’ha desviat pel carrer de Mallorca, a l’Eixample, fins a la Delegació del Govern espanyol. En arribar davant l’edifici, alguns manifestants han tirat a terra algunes tanques i han llançat ampolles als agents, uns fets aïllats en el marc d’una mobilització que s’ha desenvolupat de manera eminentment pacífica.

Protesta Pablo Hasél

Crema almenys un contenidor a Mallorca

No ha estat fins cap a les 20.30 h quan un petit grup de manifestants ha agrupat al centre de la calçada del carrer de Mallorca tres contenidors i els han començat a encendre. Una barricada que poc després s’ha repetit al carrer de Bruc.

crema contenido manifestació pablo hasel

En aquest punt, els veïns han sortit als balcons, els han llançat aigua i han cridat que aturessin les destrosses. Una estona després, al carrer de Còrsega, han trencat el vidre de la finestra del conductor d’un autobús de la línia H8 Transports Metropolitans de Barcelona.

Poc després de les 21 h, un dispositiu dels Bombers i també agents dels Mossos d’Esquadra han intervingut per aturar la protesta quan es començava el llançament d’objectes a la línia policial i la crema d’algun contenidor.

“És un abús”

“Em sembla un disbarat que vulguin empresonar una persona per dir veritats”, assegura un manifestants. D’altres van més enllà i asseguren que, si no es fan mobilitzacions, «anirem cap a una dictadura on ningú no podrà dir el que pensa». D’altres han posat en dubte el sistema democràtic espanyol i han afirmat que «ningú per fer una cançó que no ha provocat cap tipus de violència ni cap agressió no pot anar a la presó. És un abús i una mostra de la baixa qualitat de la democràcia espanyola».

Pablo Hasel descarta marxar a l’exili

La Guàrdia Civil va detenir el raper Pablo Hasel a finals d’abril de 2019 a Vinaròs, al País Valencià. Ara queden menys de 10 dies perquè hagi d’ingressar a presó voluntàriament per les condemnes que acumula per “enaltiment del terrorisme” i “vexatoris” contra la monarquia. El raper, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha assegurat que no marxarà a l’exili: “Jo em quedo. Considero que seré més útil aquí per donar més veu al missatge que tracten de silenciar i pel qual m’empresonen”.

Protesta per demanar la llibertat de Pablo Hasél

Pablo Hasel també ha reiterat que no es presentarà voluntàriament a la presó: “Davant una sentència tan injusta seria una humiliació. És ja una qüestió de dignitat” i afegeix: “Quan em vingui a buscar la policia, no oposaré resistència, però m’hauran d’emmanillar i empresonar”.