És una imatge històrica. Jutges, fiscals i advocats junts en una mateixa protesta. Mai abans no havien sortit al carrer per denunciar els plans del govern. La reforma del Ministeri de Justícia, però, els ha posat en peu de guerra. Josep Antoni Rodríguez, portaveu de la comissió de jutges i fiscals "Quiere controlar el poder judicial, quiere afectar a la independencia del Poder Judicial y quiere adelgazar todavía más la administración de justícia" I això, diuen, suposarà un servei de menys qualitat. Els funcionaris també s'han sumat a la concentració, cansats de les retallades que els afecten des de fa anys. Pablo Ruiz "L'altra cara de la protesta és aquesta. Passadissos i sales de vista buits. Durant una hora s'han suspès bona part dels judicis que estaven previstos a la Ciutat de la Justícia" La llista de queixes entre jutges i fiscals és gairebé interminable. El Ministeri preveu, entre d'altres, l'eliminació dels jutges substituts. I això, amb un nou Codi Penal que els està suposant molta més feina. Prova d'això en són les taules de molts jutjats, on els expedients s'amunteguen dia rere dia. Sónia Guiterrez, portaveu de l'Associació Professional de la Magistratura. "En España qualquier problema se legisla, se crea una reforma del Código Penal pero no se dota de medios. Aquí en Barcelona hace falta mínimo 10 juzgados penales más para asumir la carga que existe y no se han creado" Peró tots aquests canvis també afectaran la butxaca dels ciutadans. Ho notaran amb les taxes judicials. Per exemple, per recòrrer una multa de 100 euros se n'hauran de pagar 200. Pedro Yúfera, degà del col·legi d'advocats "Temes matrimonials, temes de desnonaments, el tema de les participacions preferents... Hauràs de gastar-te molts més diners per reconèixer els teus drets" Si el Ministeri de Justícia no fa marxa enrere amb el projecte de reforma, els jutges aniran a la vaga al gener. Serà la segona de la democràcia.

Sense justícia de 12 a 13 h. Aquesta ha estat la protesta de les associacions de jutges i fiscals aquest dimecres, que han convocat una aturada d’una hora, així com concentracions en les principals seus judicials de tot Espanya -a Barcelona, a la Ciutat de Justícia- en protesta per les reformes promogudes pel ministre de Justícia, que inclouen, entre d’altres, les polèmiques taxes judicials.

La mobilització es va convocar el 28 de novembre, quan les set associacions integrades en comissió van anunciar que no descarten convocar una vaga el gener de 2013 si el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, tira endavant amb la reforma de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) que preveu, entre altres canvis, gairebé la desaparició dels jutges substituts.


Els professionals de l’Administració de justícia denuncien que s’està travessant una situació “greu de falta de mitjans personals i materials que empitjorarà amb les mesures anunciades”, ja que provocarà més retards en la tramitació i resolució dels procediments. Pel que fa a les taxes judicials, consideren que limitaran l’accés de la ciutadania a la justícia i que generaran més desigualtats i s’eliminarà la universalitat. Els professionals del sector demanen un interlocutor “vàlid” que substitueixi Ruiz-Gallardón per poder negociar i exigeixen una trobada amb el president del Govern, Mariano Rajoy.

Els col·lectius de treballadors de l’àmbit judicial afirmen que la situació actual és molt greu i recorden que fa dos anys que no s’han convocat oposicions a jutges, que la plantilla està paralitzada i que la no creació de jutjats nous està comportant una càrrega de treball insostenible per als jutges.

I enmig d’aquest clima de malestar,  el ministre de Justícia ha rebut un altre revés contra un dels seus projectes estrella, la reforma del Codi Penal. En concret, el projecte per implantar a Espanya la cadena perpètua revisable. Segons un informe del Consell General del Poder Judicial, la mesura és inconstitucional ja que segons la Carta Magna, la presó ha de servir per reinserir els presos i no per mantenir-los tancats indefinidament.