Semblava que s'havia d'acabar el món però finalment la tempesta d'aquesta nit no ha estat tan forta com s'esperava. A la ciutat de Barcelona, Vallcarca ha estat el barri més castigat per la pluja amb 62 litres per metre quadrat, el doble que al centre de la ciutat. Els Bombers han fet unes 25 sortides, principalment per filtracions d'aigua d'alguns terrats i per la caiguda de branques d'arbre. El pitjor d'aquest episodi de pluges ja ha passat, encara que es manté activat el pla especial d'emergències per inundacions, l'Inuncat. La Direcció general de Protecció Civil recomana a tots els ciutadans que extremin les precaucions si han de practicar alguna activitat a l'aire lliure, o si es troben a prop d'alguna riera. També demana precaució a tots els conductors, set carreteres continuen tallades per esllavissades. Si bé, a hores d'ara, la pluges es concentren principalment al nord-est del país, l'estat de la mar es pot complicar al litoral barceloní amb onades de fins a 2 metres d'altura.

La fase d’alerta del pla Procicat per l’estat de la mar, s’ha activat a primera hora de la tarda després que el Servei Meteorològic de Catalunya hagi situat l’avís de risc en un nivell 1 per l’estat de la mar, situació que comprèn onades superiors als 2,5 metres d’alçada, que podrien arribar als cinc metres al nord-est de Catalunya, sobretot a l’Alt i Baix Empordà.

D’altra banda, Protecció Civil manté activa la fase d’alerta del pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya, l’Inuncat, a causa del  risc de pluges a Catalunya.

El Baix Llobregat, la comarca més castigada

A Barcelona, l’aiguat d’aquesta matinada ha deixat 60 litres d’aigua per metre quadrat a Vallcarca i els Penitents, el barri on més ha plogut, 43 a Sarrià i 40 a Sant Gervasi. En canvi, Horta només n’ha registrat 19 i Sant Martí, 15. Les ràfegues de vent han estat moderades, amb puntes de fins a 70 km/h.

Aquestes xifres no tenen res a veure amb l’aigua que ha caigut en altres zones, com Sant Cugat del Vallès on la precipitació ha deixat 107 litres per metre quadrat o Corbera de Llobregat, on n’han caigut 115. De fet, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, l’Anoia, l’Alt Penedès i el Bages són les comarques més afectades pel temporal, segons ha informat el director de Protecció Civil, Josep Ramon Mora.

Arran del xàfec, la ciutat s’ha vist afectada sobretot per filtracions d’aigua en terrasses i baixos, i la caiguda de branques d’arbre, fet que ha motivat 25 actuacions dels Bombers de Barcelona. Per la seva banda, els de la Generalitat han efectuat 222 sortides al llarg de la matinada, sobretot per l’acumulació d’aigua en baixos, subterranis i a la via pública, i per ajudar els conductors que han quedat embarrancats. A partir de les 12 hores i fins les 17 hores els Bombers de la Generalitat ha fet 385 sortides. Els serveis fins s’han concentrat al  Baix Llobregat i al Vallès Occidental, on ha plogut amb més intensitat.

Les pluges no han acabat

La direcció general de Protecció Civil ha alertat que tot i que el pitjor ja ha passat, les pluges no acaben aquí i per això manté activat el pla Inuncat i demana a la ciutadania màxima prudència en la conducció, en fer activitats a l’aire lliure i sobretot a la vora de rius i rieres crescuts “que poden continuar creixent”. Aquest matí, el riu Llobregat baixava amb un cabal de 939 metres cúbics per segon.

La preocupació se centra ara en l’acumulació d’aigua i en l’estat de la mar, sobretot a Girona, que es preveu gruixuda. Al litoral barceloní, també pot complicar-se i assolir onades de fins a 2 metres.

De pluja, en tindrem fins dimarts. Serà menys intensa i intermitent, tot i que dilluns podria reactivar-se, segons el departament de Metorologia de BTV.

[Fotografia cedida per Ruben M. feta a la confluència dels carrers Bach de Roda i Ramon Turró]