Una nit en aquest pis costa 200 euros, però els mesos de juliol i agost el preu pot pujar fins als 250 euros. Tot i això, aquest no és el preu pel qual el llogava la propietària, que en demanava una mensualitat de 950 euros, ja que no es tracta d’un pis amb llicència per a turistes. Després d’una reforma integral de l’habitatge, la parella l’havia decidit posar a lloguer i havia aconseguit un arrendatari, un jove de 26 anys amb doble nacionalitat, xilena i russa, que residia a Anglaterra i que venia a viure a Barcelona perquè l’empresa l’havia traslladat —treballava com a assessor financer—.

Cap solució des d’Airbnb

Ràpidament es van adonar, però, que el pis estava ocupat per turistes, i així els ho van confirmar també els veïns. Després de parlar amb la plataforma on estava anunciat el pis, Airbnb, van decidir llogar-lo per a una nit i canviar-ne el pany, ja que l’empresa no els va oferir cap solució i, de fet, en un primer moment es va negar a retirar l’anunci de l’immoble i només va oferir la possibilitat de mediar entre el llogater —amfitrió, segons l’anomena Airbnb— i els propietaris reals. L’empresa ja ha rectificat i ha retirat l’anunci. Tot i això, el problema no ha acabat perquè la parella només ha llogat el pis per a una nit i aquest dijous al migdia haurien d’entregar les claus perquè hi entrés un altre inquilí.

L’Ajuntament obrirà un expedient sancionador

L’Ajuntament  ha anunciat que ha visitat el domicili de la dona afectada i que han recollit tota la documentació, amb el contracte de lloguer inclòs. També ha informat que procedirà a obrir un expedient sancionador contra l’inquilí i que iniciarà els tràmits per aconseguir una ordre de cessament. Un cop aconseguida, la propietària podrà rescindir el contracte judicialment, un procés que durarà, segons fonts municipals, aproximadament un mes. A més, la tinenta d’alcalde Janet Sanz ha fet una crida perquè persones en situacions similars es posin en contacte amb el consistori, ja que, ha dit, poden actuar de forma ràpida. Sanz ha afegit que Airbnb és l’única plataforma de lloguer d’habitatges turístics amb qui tenen problemes, ja que no volen complir la llei i ha assegurat que estaran al costat dels veïns per erradicar la problemàtica.

Airbnb ja havia anunciat que limitaria a un sol anunci per particular al districte de Ciutat Vella, cosa que suposaria la retirada de 1.200 anuncis de pisos turístics durant el mes de juny.