Ell recorda perfectament quan va arribar a Barcelona. "19 de enero del 1983 a las tres de la tarde. Después de tres meses la tienda estaba montada." Ja fa 31 anys que va obrir aquesta botiga. Primer només hi venia electrònica però amb la crisi hi va incorporar productes del seu país, l'Índia, perquè en aquest camp no hi ha tanta competència. Va arribar a tenir set treballadors. Integrat des del primer dia, no va dubtar a participar del teixit associatiu de Barcelona. Pertany a l'Associació de Comerciants de Santa Caterina. "No hay que tener miedo. Tienen que asociarse. Des del princípio. Des del primer día." I aquesta és la idea que volen que quedi clara els organitzadors de les jornades El comerç t'acull. Una cita que s'ha fet avui per tercera vegada i que vol afavorir que els nouvinguts que obren botigues a la ciutat s'impliquin en els gremis i les associacions de comerciants. Una fita per a la qual cal vèncer fronteres. MIQUEL ÀNGEL FRAILE, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya "No és fàcil perquè s'han de trencar moltes barreres, no només lingüítsiques, sinó de confiança. De veure que nosaltres no anem a tutelar la legalitat o ilegalitat sinó a fer que realment la activitat es faci de manera correcta." RAIMOND BLASI, regidor de Comerç, Consum i Mercats "És important també transmetre quins són els constums quins són els propis valors. Ens en poden aportar de molts i d'importants i molt vàlids, però la pròpia societat, la pròpia ciutat també té els seus valors que els ha de poder transmetre per facilitar aquesta integració." Un 11% dels comerciants de Catalunya són nascuts a l'estranger. En total ja arriben als 59.000, procedents sobretot de la Xina, però també del Pakistan, el Marroc o l'Índia.
Les jornades volen potenciar els vincles dels comerciants nouvinguts amb els gremis i les associacions de comerciants de cada barri. En aquesta edició, s’ha posat l’accent en el paper de la dona. Amb el títol Emprenedoria i Autoocupació per a Dones Immigrants, les jornades han volgut posar de manifest que cada vegada hi ha més dones que decideixen emprendre en el sector. Es calcula que tres de cada 10 comerciants nouvinguts són dones i els pronòstics apunten que la xifra creixerà, tenint en compte el grau de feminització del comerç català, amb una taxa del 68%.
Segons la Confederació de Comerç de Catalunya i el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona, a Catalunya hi ha gairebé 59.000 estrangers dedicats al comerç, l’11% del total. La nacionalitat que més establiments obre és la xinesa, amb un 30%; seguida de la pakistanesa, amb un 28%; la marroquina, amb un 16; i l’índia, amb un 6%.