Acaba d'arribar a l'Ateneu l'Harmonia i ja és plena d'aliments que haurien acabat a la brossa. A la Nevera solidària, la primera que s'instal·la a Catalunya, hi podem trobar producte fresc però també elaborat, envasat i etiquetat per saber quan caduca. S'adreça a tothom qui ho pugui necessitar i l'objectiu és que la nevera s'acabi buidant i no calgui llençar res, com passa a Galdakoa. Allà va començar ara fa dos anys el projecte Nevera solidària ALVARO SAIZ president de Voluntarios de Galdakao "Tras casi dos años con las neveras que tenemos en Galdakao, normalmente los productos no llegan a pasar más de uno o dos días dentro de la nevera. No hay nada que después tengamos que retirar de ella porque lleva mucho tiempo." Més enllà de considerar-se una iniciativa solidària, el projecte persegueix remoure consciències sobre com fer un consum responsable. A Catalunya es llencen cada any a les escombraries 35 quilos d'aliments per habitant. Un malbaratament que ara es vol combatre a l'Ateneu l'Harmonia. La intenció és estendre el projecte. MARIONA ORTIZ coordinadora de Pont alimentari "La idea sí que volem que s'estengui. Com va començar al País Basc i ara ja n'hi ha dotze per tot l'estat, doncs que hi hagi altres ateneus o altres centres cívics o altres barris on puguin posar una nevera també al carrer." DAVID VALLVERDÚ dinamitzador de l'Ateneu l'Harmonia "Estem molt contents de poder ser els primers de tota Catalunya que tenim la nevera i que tirem endavant un projecte d'aquest tipus i amb aquests valors que es volen transmetre des de l'Ateneu." Un grup de voluntaris de L'Harmonia, formats per l'Agència de Salut Pública, vetllaran perquè tots els aliments de la nevera estiguin correctament etiquetats i conservats.

Galícia, València, Toledo o Saragossa ja tenen la seva nevera solidària, però, encara no n’hi havia cap a Catalunya. L’Ateneu l’Harmonia ha acceptat la proposta de Pont Alimentari i Barcelona Comparteix Menjar i ha decidit donar suport a aquesta xarxa solidària, que es va crear per donar resposta a una realitat colpidora que es pot llegir al web de Nevera Solidaria, en què assenyalen que “prop del 40 % dels aliments que es produeixen al món no arriben a comercialitzar-se ja sigui per l’aspecte o per la proximitat de la data de caducitat i passen a omplir els contenidors de les nostres ciutats”.

Els dipositants de la nevera poden ser persones, comerços o entitats però, tenint en compte les dimensions de la nevera, es tracta de donacions a petita escala. Els receptors o beneficiaris són tots aquells que vulguin aprofitar els aliments que hi ha a l’interior de la nevera. La primera experiència d’aquesta xarxa, la Nevera Solidària de Galdakao, va aconseguir, en només un mes de funcionament, salvar prop de 200 quilos d’aliment que haurien acabat a la brossa. Segons els seus responsables mai no han hagut de desfer-se del menjar que es diposita a la nevera perquè no dura mai més d’un o dos dies a l’interior.

La intenció és que aquesta nevera solidària de Sant Andreu sigui només la primera d’una gran xarxa pels diferents barris de la ciutat. Fins i tot un dels objectius és aconseguir els permisos municipals per tal d’instal·lar neveres similars a la via pública.