El Tribunal Suprem s’ha llevat desbordat de mitjans de comunicació, policia i cues per assistir de públic a la vista. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat la delegació del govern català present durant la primera jornada del judici als presos polítics. Torra ha anat a Madrid acompanyat del vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de Justícia, Ester Capella; el conseller de Territori, Damià Calvet, i el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell. En entrar al Suprem, el president de la Generalitat ha mantingut una salutació protocol·lària amb el president del Tribunal, Carlos Lesmes.
Fins a Madrid, també s’hi ha desplaçat el president del Parlament, Roger Torrent, que ha assegurat que avui és un “dia dolorós” però també de “dignitat democràtica”. Torrent ha assegurat que “avui veurem la dignitat asseguda al banc dels acusats d’homes i dones que l’únic que han fet és posar les urnes i veurem la vergonya d’un estat demofòbic que persegueix uns homes de pau”.
L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural també han anat fins al Tribunal Suprem per donar suport als acusats. Des d’allà, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie ha dit que el judici s’ha de convertir en un “boomerang” contra l’Estat, al qual ha titllat de ser “incapaç de resoldre els conflictes políticament”. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri ha assegurat que la societat continuarà mobilitzada al carrer per denunciar la vulneració de drets fonamentals amb aquest judici.
Tots plegats han participat en una concentració en què han estat presents representats de diversos partits, com ara Esquerra, el PDeCat i la CUP. També han pres part de la mobilització líders municipals: el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, i el candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Margall.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]
Vila, Mundó i Borràs, entren a peu al Suprem
Els que també han accedit a peu al Tribunal Suprem són els tres acusats que estan en llibertat provisional, els exconsellers Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs. Ho han fet per la porta destinada a l’entrada de públic, advocats i premsa, on s’han registrat llargues cues. El primer a arribar ha estat Santi Vila, acompanyat del seu advocat, Pau Molins. Tant Vila com Mundó han arribat i han entrat al Suprem amb posat seriós, mentre que Borràs s’ha acomiadat a la barrera dels qui l’acompanyaven amb abraçades i petons. La fiscalia demana per cadascun d’ells una pena de set anys de presó i 16 d’inhabilitació.
Els familiars dels presos han tingut problemes per entrar al suprem
Alguns familiars dels presos han tingut problemes per poder accedir al Tribunal Suprem. La Policia Nacional no tenia la llista amb les persones autoritzades per accedir-hi com a públic i els hi denegaven l’accés. Això ha provocat alguns moments d’incertesa i de nervis. Finalment, advocats i membres de protocol del president de la Generalitat han intercedit per aconseguir que hi poguessin entrar. El problema s’ha resolt en uns minuts.
Aquesta situació ha estat denunciada a través de Twitter per diverses persones presents a l’exterior del Suprem, entre les quals hi havia el senador d’EH Bildu Jon Inarritu.
La @policia no permite a los familiares acceder al Tribunal Supremo diciendo que no hay ya aforo. pic.twitter.com/vScPF08cMV
— Jon Inarritu (@JonInarritu) February 12, 2019
Dos observadors internacionals, al Suprem
Dos observadors internacionals han accedit aquest dimarts a l’edifici del Tribunal Suprem acreditant-se com a lletrats amb l’objectiu d’entrar a la sala de vistes del judici per seguir-lo com a públic. Es tracta del belga Frederic Ureel, de l’Advocats Europeus Demòcrates (AED), i del francès Alexandre Faro, membre de la Federació Internacional pels Drets Humans (Fidh). El Suprem va descartar reservar lloc a la sala per a observadors internacionals, però tot i així aquests dos hi han accedit presentant-se com a lletrats en el primer dia de judici.