Policia Marítima dels Mossos

(ACN) La Policia Marítima dels Mossos disposa de tres bases nàutiques ubicades a les localitats de Palamós, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar. Durant la presentació del Pla d’estiu d’enguany, però, Interior ha anunciat que preveu obrir una quarta base al port de Barcelona. En total, l’Àrea Marítima disposa de 48 efectius, 32 dels quals corresponen a la Policia Marítima i 16 estan especialitzats en treballs subaquàtics.

Més patrullatge durant l’estiu

D’altra banda, durant l’acte també s’ha anunciat que durant l’estiu s’intensificarà el patrullatge preventiu al litoral. El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha reiterat la vocació del cos de ser una policia “integral” arreu del territori, és a dir, també al litoral.

L’acte ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i ha tingut lloc al recinte portuari de Barcelona. Per la seva banda, Aragonès ha afirmat que el cos de Mossos és “clau” per assegurar el benestar de la ciutadania, i ha dit que “el país avança enfortint la policia”.

Cinc embarcacions noves abans del 2024

També s’ha destacat que s’incorporaran cinc embarcacions noves abans del 2024. Actualment, la Policia Marítima disposa de tres embarcacions conegudes com Cap de Creus (Palamós), Narcís Monturiol (Vilanova i la Geltrú) i Josefina Castellví (Ametlla de Mar) que es van adquirir durant el 2021 i que presten servei diàriament a la costa catalana.

Durant la presentació del Pla d’estiu 2023, el cos policial ha dut a terme una exhibició de velocitat en aigües obertes conjuntament amb la Unitat Aquàtica, que també ha fet una demostració amb els submarinistes del cos. Després de l’exhibició, les autoritats han visitat les embarcacions i una exposició dels materials que s’utilitzen per a les operacions marítimes.

Gairebé 250 serveis el 2022

Durant l’any 2022, la Policia Marítima dels Mossos va realitzar 247 serveis en l’àmbit marítim durant el darrer any, la gran majoria per donar seguretat en esdeveniments (144), serveis d’inspecció (105) i d’altres d’auxili i assistència (97). Així mateix, durant el 2022 també es van aixecar 310 actes per infraccions administratives, en què va ser el primer any amb totes les embarcacions operatives.

L’Àrea Marítima, que inclou la Unitat Aquàtica, va realitzar el 2022 més de 3.750 hores de patrullatge amb embarcació, de les quals 285 hores van ser a espais naturals marítims. A més, es van dur a terme 2.125 hores de vigilància en ports i 720 hores de vigilància en platges.