TONI BARBARÀ, secretari de la Plataforma Dempeus per la Salut Pública "Va cap a un sistema nord-americà, és a dir, un atenció sanitària pública realment de beneficència d'aquells casos més lamentables per maquillar una situació xocant des del punt de vista insuportable i cap a una privatització del sector negoci salut, que és efectivament un tortell amb molts beneficis a guanyar i on, efectivament, com ja va dir el conseller quan va arribar... Va dir: 'escolteu, qui tingui recursos, que es faci d'una privada', perquè, efectivament, aquest és el model cap a on anem. En aquest model ens consta que a l'hora d'inscriure determinades intervencions quirúrgiques s'està suggerint, no hi ha cap paper que ho testifiqui, d'endarrerir-ho per arribar a final d'any amb una proposta maquilladora que d'aquí a finals d'any hem de fer un esforç perquè les llistes d'espera dels 14 procediments estiguin gairebé al dia. Manera: aturem la inclusió, com? En comptes de posar que aquella persona està pendent d'una intervenció quirúrgica, pot ser que ho endarrerim una miqueta i li donem un tractament pal·liatiu o l'enviem a fer un tractament de fisioteràpia i que torni d'aquí a tres mesos i ja veurem què fem."

L’activista i metge de la plataforma Dempeus per la Salut Pública ha assegurat a l’entrevista del ‘BTV notícies matí’ que hi ha un canvi de sistema en la gestió de la salut que va cap a la privatització dels serveis, fins a convertir-la en un negoci. Assegura que la crisi “ha estat una excusa” per introduir els canvis en el sistema públic de sanitat. Barbarà assegura que les principals beneficiàries són la indústria farmacèutica i les mútues, que es reparteixen “el tortell amb molts beneficis a guanyar”. També ha denunciat que molts hospitals deriven els pacients a centres privats, perquè l’Administració els ha contractat els serveis, perquè facin certes intervencions.

“Maquillatge de les llistes d’espera”

Barbarà ha alertat que s’estan canviant els protocols d’assistència a la salut pública per tal de reduir les llistes d’espera i arribar a finals d’any amb unes xifres més positives. El secretari de la plataforma ha explicat que una de les pràctiques que s’està duent a terme és endarrerir una intervenció quirúrgica que és inevitable. El procediment, segons Barbarà, és el següent: “En comptes de posar que aquella persona està pendent d’una intervenció quirúrgica pot ser que ho endarrerim una miqueta i li donem un tractament pal·liatiu o l’enviem a fer un tractament de fisioteràpia i que torni d’aquí a tres mesos i ja veurem què fem”.

Barbarà ha demanat la dimissió del conseller Boi Ruiz i de tot l’equip polític que s’encarrega de gestionar la salut pública. Des de la plataforma, que es va crear el 2008, asseguren que estan en una fase de coordinació amb altres entitats socials per tal de difondre a la ciutadania què està passant amb la gestió de la sanitat i que s’han d’exigir “els nostres drets” de protecció de la salut pública. Barbarà creu que l’única fórmula per aturar la situació actual és la reivindicació ciutadana.