El mes de juny 176.000 persones (176.908) estaven encara esperant per ser operades, un 10% (9,8%) menys que l'any passat. Malgrat això el temps d'espera de més de 17.000 (17.082) pacients supera el temps màxim establert per decret, fixat en sis mesos en 14 procediments quirúrgics. Són xifres que ha presentat avui el Servei Català de la Salut i que revelen que encara s'és lluny, i molt, de recuperar les llistes d'abans de la crisi. L'ajust pressupostari de 2011 va fer que es disparessin un 42%. De fet, el govern sempre ha reconegut que les retallades han afectat de ple les llistes d'espera i que recuperar els nivells de 2010 serà difícil i més tenint en compte que, de moment, no s'hi posarà ni un euro més. Ara bé, sense posar-hi més recursos, tenen intenció de millorar. Sobre la taula, diferents objectius: no volen que cap pacient s'hagi d'esperar més de sis mesos en els 14 procediments quirúrgics garantits i també procuraran que NINGÚ no s'hagi d'esperar més de 4 anys a ser operat. JOSEP MARIA PADROSA, director de Servei Català de la Salut "Estic convençut que hi arribarem perquè hem lograt posar-nos-hi tots, no només nosaltres, sobretot els professionals i els centres veuen que això hauríem d'ordenar-ho el màxim possible i s'està fent un esforç de rigor que ens dóna aquesta sensació de poder arribar-hi." El que sí que ha millorat, i de manera més notable, són les llistes d'espera per fer-se una prova diagnòstica. Concretament han disminuït un 27% respecte al juny de l'any passat.

Tot i que el mes de juny es va escurçar el nombre de persones que estaven en llista d’espera per ser operades, 17.082 pacients han superat el temps màxim de sis mesos establert per decret per a 14 tipus d’intervencions. Les dades presentades pel Servei Català de la Salut queden lluny encara de les llistes d’abans de la crisi.

De les 176.908 persones pendents d’operar el mes de juny, 73.480 esperen una intervenció de les que es consideren garantides i tenen un temps màxim d’espera establert. Dins d’aquest grup, 27.769 pacients s’hauran de tractar de cataractes i 11.314 necessiten una pròtesi de maluc o genoll.

El que sí que ha millorat són les llistes d’espera per fer-se una prova diagnòstica. Concretament han disminuït un 27% respecte al juny de l’any passat.

La Generalitat s’ha marcat com a objectius no superar els sis mesos d’espera per als pacients dels 14 grups d’operacions garantides. Per a la resta de procediments quirúrgics, no volen sobrepassar els quatre anys. Per aconseguir-ho abans d’acabar l’any, es potenciarà la cirurgia ambulatòria, que no requereix ingrés hospitalari, s’incrementaran en un 2% les operacions i es distribuiran els pacients entre centres públics i concertats.