"Aquí veiem com els nens donen les cartes als Reis des del es embarcacions" Aquest gest és el que des de fa almenys 40 anys han repetit les famílies i amics d'alguns pescadors de la ciutat, que amb les seves embarcacions acompanyaven Ses Majestats fins a la bocana del port, en una mena de cavalcada marítima. Aquest any, però, les obres de manteniment del Pont d'Europa han obligat a escurçar el recorregut, i a prohibir la circulació d'embarcacions a l'entorn del pailebot Santa Eulàlia. Una decisió que els pescadors han conegut tot just fa 10 dies. JOSÉ ANTONIO CAPARRÓS, pescador del Port de Barcelona "Nos parece muy injusto que no se nos haya propuesto una alternativa y que directamente se haya eliminado esta parte de la cabalgata. Lo llevamos haciendo desde hace más de 40 años y me gustaría que vieran la cara de ilusión con que los niños y los mayores lo vivían." Tant el Port de Barcelona com l'Ajuntament asseguren que la situació és obligada per les obres i que l'any vinent es podrà recuperar el recorregut original, però els veïns temen que no sigui així. VICENÇ FORNER, veí de la Barceloneta "Si es fes l'any que ve, hauríem perdut un any. Nosaltres som grans i volem que els nostres fills i néts visquin el que nosaltres hem viscut." La cavalcada marítima aplegava cada any un centenar d'embarcacions, la majoria de pesca, i al voltant de 2.000 persones, que aquest any hauran de veure els Reis Mags des de terra.

Una de les novetats de la cavalcada dels Reis Mags d’enguany és un canvi en el recorregut del pailebot Santa Eulàlia. Les obres de manteniment al pont d’Europa han obligat a escurçar la passejada marítima. Com a conseqüència, tant el Port com l’Institut de Cultura han considerat inviable per motius de seguretat que circulin altres embarcacions al voltant del pailebot.

Els pescadors que des de fa 40 anys han escortat els Reis des dels seus vaixells acompanyats de familiars i amics lamenten la decisió, que han conegut tot just fa 10 dies. Critiquen que no se’ls ha obert la porta a una alternativa, com limitar el nombre d’embarcacions que segueixin els Reis o delimitar una zona al port per seguir des del mar l’arribada de Ses Majestats. Posen d’exemple que per la sortida de la Barcelona World Race, el 31 de desembre, no es va limitar la circulació al port.

Tot i que des del Port i l’Ajuntament asseguren que és una mesura puntual, la Confraria de Pescadors i els veïns temen que la tradició no es recuperi l’any que ve.