Com no podia ser d’una altra manera, el temps dels dies associats a la Setmana Santa enguany s’entreveu novament canviant, i amb una mica de tot pel que fa al temps.
El tret de sortida vindrà amb una borrasca profunda, l’Hugo, que aquest divendres escombrarà el nord de la península Ibèrica i que generarà una borrasca secundària entre la Costa Brava i les Balears a partir d’aquesta nit. La pluja caurà amb ganes a l’inici del cap de setmana a Catalunya, sobretot a Barcelona, al litoral, el prelitoral i a la meitat est del país.
El temps tendirà a millorar gradualment a partir de diumenge i a l’inici de la setmana vinent, i tot fa pensar que el temps del centre de la Setmana Santa serà força més tranquil i primaveral pel que fa al termòmetre.
Malgrat que queda lluny encara, els models meteorològics insinuen canvis a partir del cap de setmana vinent, coincidint justament amb els dies típicament festius de Setmana Santa.
Per què plou gairebé sempre, caigui quan caigui, Setmana Santa?
La raó de l’alta probabilitat de precipitació rau sobretot en el fet que Setmana Santa cau sempre a l’inici de la primavera, una època de molta variabilitat i dinamisme al Mediterrani, pel fet que les borrasques -típiques de latituds superiors a la nostra- poden baixar més avall i afectar Catalunya i la península Ibèrica de forma més directa.
Aquestes pertorbacions van associades amb el pas de fronts de núvols i pluja i, a més, a l’arribada d’aire fred a les capes mitjanes de la troposfera. L’aire fred en altura, combinat amb la insolació notable d’aquesta època de l’any, afavoreix el creixement i desenvolupament de nuvolades que acaben generant xàfecs de tarda -o tronades- de forma freqüent.
Malgrat aquesta possibilitat que hi hagi dies insegurs per Setmana Santa, també hi ha anys que la pluja acaba brillant per la seva absència, un fet, d’altra banda, propi de la irregularitat interannual associada al clima mediterrani.